Autonieuws

Meerdere carrosserievarianten van Porsche Pajun

2017 is nog ver weg, en dat geeft Porsche de tijd om meerdere carrosserievarianten van de Panamera Junior alias Pajun te bedenken. Verwacht zodoende naast een vierdeurs coupé ook een shooting brake-variant.

Tijdens een gesprek met zakenblad Wirtschaftswoche laat Porsche´s topman Matthias Müller zomaar weten dat de geheel nieuwe Panamera in 2015 op de IAA in Frankfurt zal worden gepresenteerd. Iets dat we nog niet wisten. Maar onderwerp van gesprek is echter de Pajun. Deze ´Panamera Junior´ zal de laatste loot van Porsche zijn alvorens het merk in 2018 verwacht de mijlpaal van 200.000 jaareenheden te bereiken. Wellicht dat de Pajun zelfs voor de eindsprint zal moeten zorgen dus dat geeft enigszins aan hoe belangrijk het model zal zijn.

Nieuw chassis
Gezien de druk die er op de Pajun komt te staan is Porsche er alles aan gelegen zijn beste beentje voor te zetten. Een nieuw platform zal daarom aantreden om de Pajun een basis te bieden. Ook de tweede generatie van de Panamera zal op dit MSB-chassis komen te staan dat huis biedt aan uiteenlopende motoropstellingen (voor, midden, achter) en zowel twee- als vierwielaandrijving. Deze flexibiliteit maakt het zodoende ook mogelijk relatief eenvoudig meerdere carrosserievarianten te bouwen. Dat gaat Porsche dan ook doen. Sowieso komt de Pajun er als vierdeurs coupé welke ook als eerste zal worden voorgesteld. Een shooting brake-variant volgt een jaar daarna.

Audi A5
De Pajun valt in de categorie E-klasse, A6 en 5-serie maar richt zijn scherpste pijlen op auto’s als de Mercedes CLS, Audi A7 en BMW 6-serie Gran Coupé. In die zin is het niet vreemd dat er een lengte van 4,90 meter aan de Pajun wordt verbonden. Echter de Panamera meet om precies te zijn 4.970 mm dus van een ‘baby Panamera’ kun je eigenlijk niet spreken. Qua design zal de Pajun echter afwijken van zijn grotere broer; minder pompeus en meer elegant belooft Müller, hij hint daarbij naar de Audi A5. Mogelijk dat de Pajun zodoende alsnog ‘compacter’ aandoet dan de Panamera.

Motoren
De motoren voor de Pajun komen grotendeels van Audi, waarbij (voornamelijk) zescilinders het leveringsprogramma vullen. Vermogens zullen varieren tussen 260 en 320 pk voor de Diesel S-motorisering en de benzineversies leveren tot wel 520 pk in het geval van de Turbo S. Voor prijzen is het vanzelfsprekend nog te vroeg, maar afgaande op de beoogde concurrentie en de specificaties zullen die rond de 80 mille beginnen.

Gerelateerde artikelen

Aanschouw de Singer Porsche 911 DLS en kwijl

Autonieuws
> Artikel lezen

‘Baby’ Porsche Panamera in 2017

Autonieuws
‘Baby’ Porsche Panamera in 2017
> Artikel lezen

Geruchten rond Porsche Pajun laaien weer op

Autonieuws
Geruchten rond Porsche Pajun laaien weer op
> Artikel lezen

Huh, Porsche 911 GT3 ook als cabrio?!

Spyshots
> Artikel lezen

Porsche in volle gang met Cayenne Coupé

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.