Autonieuws

Particulieren kopen minder auto’s

De autosector moet het steeds meer hebben van de zakelijke markt. Particulieren kopen steeds minder nieuwe, maar ook gebruikte auto’s. Hierdoor zullen autobedrijven het in de tweede helft van het jaar (nog) moeilijker krijgen.

Ondanks dat juni in verkochte aantallen een topmaand voor autoverkopers voor, betekent dat niet dat het voortvarend gaat met de Nederlandse autobranche. De marges lopen sterk terug, de werkplaatsen staan minder vol en daarbij laat de particuliere autokoper het ook nog eens vaker afweten. De oorzaak hiervan zijn de stijgende kosten voor het gebruik van auto’s en de aangekondigde afschaffing van de onbelaste kilometervergoeding, aldus het ING Economisch Bureau.

Tweederde zakelijk
Zelfs in juni, de laatste maand voordat een wijziging in autobelastingen veel auto’s duurder maakte, waren particuliere kopers moeilijk te verleiden tot aanschaf. Van de 76.813 geregistreerde nieuwe auto’s in die maand gingen er 51.980 naar zakelijke afnemers en 24.832 naar particuliere kopers. Dat particuliere autokopers het steeds vaker laten afweten is niet van gisteren. Cijfers met betrekking tot registraties van nieuwe personenauto’s laten zien dat de particuliere markt gedurende de 1e helft van 2012 met 15,5% daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen waren particuliere kopers nog goed voor ruim 43% van de markt. Hun aandeel is nu gedaald tot 36%. In 2010 lag dit percentage nog op 48%.

Lager rendement
Niet alleen kopen particulieren minder nieuwe auto’s. Ook de occasionmarkt heeft te maken met terughoudendheid onder consumenten. Er worden minder occasions verkocht en de vraagprijzen dalen. Daarnaast loopt ook de vraag in de werkplaats terug. Omzet en winst van autodealers komen door deze ontwikkelingen verder onder druk te staan. In 2011 daalde volgens Bovag Autodealers het gemiddelde rendement al van 1,34% naar 0,78%.

Onzekerheid
De dalende particuliere vraag in de autobranche lijkt vooral samen te hangen met steeds hogere kosten voor automobiliteit. De afgelopen jaren hadden particulieren al te maken met forse stijgingen van onder meer de motorrijtuigenbelasting (MRB) en brandstofprijzen. Ook de in het Kunduz-akkoord aangekondigde afschaffing van de onbelaste kilometervergoeding zal leiden tot hogere lasten. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van de ANWB verliest de gemiddelde werknemer met een privéauto door deze maatregel 65 à 80 euro aan maandelijkse netto inkomsten. Eigenaren van zeer zuinige auto’s moeten daarnaast ook nog rekening houden met het al eerder aangekondigde einde van de vrijstelling van MRB in 2014. Ondanks deze ontwikkelingen stelt ING Economisch Bureau haar verwachting van 475.000 nieuw verkochte personenauto’s in 2012 niet bij.

Gerelateerde artikelen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.