Autonieuws

Mazda RX-8 Hydrogen op de openbare weg

Mazda heeft voor de RX-8 Hydrogen toestemming gekregen van de Japanse autoriteiten om gebruik te maken van de openbare weg in Japan en als zodanig deze bijzondere versie van de revolutionaire RX-8 te testen.

De RX-8 Hydrogen is uitgerust met een waterstof rotatiemotor met een dubbel brandstofsysteem, dat onder meer bestaat uit een hogedruk waterstoftank en een aparte benzinetank. De berijder heeft via een eenvoudige schakelaar in het interieur de keuze om op waterstof of op benzine te rijden. De Mazda RX-8 Hydrogen schrijft daarmee opnieuw geschiedenis en is de eerste auto met een waterstof rotatiemotor voor de openbare weg. Op benzine levert de rotatiemotor een vermogen van 210 pk, op waterstof is dat 100 pk minder.
 
Mazda RX-8 Hydrogen
De toestemming van het Ministerie voor Infrastructuur en Transport in Japan (MLIT) volgt 12 maanden na de onthulling van de conceptversie van de Mazda RX-8 Hydrogen op de Tokio Motor Show in oktober 2003. Het eerstvolgende doel van Mazda met deze auto is het vaststellen van de praktische haalbaarheid van de auto in het dagelijks gebruik. De daarop volgende stap is het beschikbaar stellen van een aantal van deze auto’s aan de overheid en aan leasemaatschappijen.

Geen belemmering van de ruimte
De testauto H2RE, zoals hij officieel te boek staat, levert uitstekende prestaties zonder dat daarbij enige ruimte voor de vier volwassen passagiers moet worden ingeleverd: de hogedruk waterstoftank is gemonteerd in de kofferruimte. De auto wordt aangedreven door een aangepaste versie van de Renesis rotatiemotor, die in juni 2003 werd gekozen tot ‘International Engine of the Year’ en in mei van dit jaar tot beste motor in de categorie van 2.5 tot 3.0 liter tijdens dezelfde verkiezing. De aanpassing betreft de montage van een elektronisch gestuurd systeem voor de directe injectie van het waterstofgas.

Prima basis
De Renesis rotatiemotor leent zich bij uitstek voor het gebruik van waterstof omdat het inlaatsysteem van de motor relatief koel blijft. Daardoor is er minder kans is op backfire, iets waar conventionele motoren op waterstof vaak mee te kampen hebben. Het is vanzelfsprekend dat het gebruik van waterstof leidt tot uitstekende milieuvriendelijke eigenschappen: geen emissie van CO2 en bijna geen emissie van NOx. En omdat er gebruik wordt gemaakt van bestaande componenten en productiefaciliteiten kan deze innovatieve waterstof rotatiemotor tegen zeer lage kosten worden gebouwd en is de betrouwbaarheid nagenoeg verzekerd.
 
Geen probleem met actieradius
Nog belangrijker is het feit dat het tweevoudige brandstofsysteem er voor zorgt dat met gemak de eerstvolgende tankstop kan worden gehaald van de nu nog schaars verspreide tankstations met waterstof. Mazda blijft zich inzetten om de praktische bruikbaarheid van deze techniek verder te verbeteren en bij te dragen aan een samenleving met waterstof als brandstof.

Gerelateerde artikelen

Mazda's wankelmotor lijkt nabij na opduiken patenten

Autonieuws
Mazda-patenten hinten naar terugkeer wankelmotor
> Artikel lezen

Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden

Autonieuws
Bedenker Mazda's rotatiemotor overleden
> Artikel lezen

Hoera! Sensationele Mazda RX Vision kleurt oranje

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda RX-8 Spirit R: ‘u vraagt, wij draaien!’

Autonieuws
Mazda RX-8 Spirit R: ‘u vraagt, wij draaien!’
> Artikel lezen

Doek valt voor Mazda´s wankelmotor

Autonieuws
Doek valt voor Mazda´s wankelmotor
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.