Autonieuws

Autoverkopen pieken in juni

Hoewel al meer dan een jaar van tevoren bekend, lieten veel autokopers het toch op de allerlaatste mogelijk dag aankomen om nog een (belasting)voordeligere nieuwe auto te kopen. Afgelopen vrijdag was een historische topdrukte bij de vaderlandse dealers. Maar liefst 16.098 registraties werden er gedaan.

Per 1 juli zijn veel auto’s duurder geworden als gevolg van gewijzigde belastingregels. Om nog te profiteren van de oude, goedkopere prijzen schaften veel mensen voor deze datum nog snel een nieuwe auto aan, wat vooral afgelopen vrijdag uitliep op een ware stormloop bij de Nederlandse dealers. Maar eigenlijk was het de gehele maand juni de benen uit het lijf lopen voor de autoverkopers. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar werden er namelijk maar liefst 52,1 procent meer nieuwe auto’s geregistreerd. In concrete cijfers komt dit neer op 76.813 nieuwe auto’s tegenover 50.499 stuks in juni 2011, een record gemeten over de laatste tien jaar.

Stijgers
Over heel 2012 zijn er tot en met juni 332.122 nieuwe auto’s verkocht, wat neer komt op een toename van 1,2 procent in vergelijk met de eerste helft van 2011. Er zijn dus automerken die dit jaar vooralsnog uitstekende zaken doen terwijl andere kampen met tegenvallende verkopen. Bij Lancia lijken ze tot dusver in ieder geval het hardst te lachen; het merk plust 155 procent in Nederland, al laat de omzet in daadwerkelijke aantallen nog te wensen over met slechts 574 nieuw verkochte Lancia’s in de eerste zes maanden van dit jaar. Bij Chevrolet is de stemming op beide fronten opperbest. De dealers van het Amerikaanse merk kijken tegen een plus van bijna 90 procent aan met een kleine achtduizend nieuwe registraties in 2012 tot dusver. Ook Mazda doet na enkele mindere jaren ineens goede zaken (+78 procent) en dit heeft natuurlijk alles te maken met de populaire CX-5. Bij Kia doen bijna alle modellen het naar wens waardoor het Koreaanse merk opnieuw op een fantastisch verkoopjaar lijkt af te stevenen: ze plussen tot op heden 57 procent. Tot slot onder de vrolijk gestemden de Duitse premiummerken. Zowel Audi, BMW als Mercedes-Benz kan tevreden terugkijken op de eerste helft van dit jaar. Audi heeft een klein gaatje ten opzichte van BMW getrokken met afgerond tweeduizend nieuw verkochte auto’s meer. Mercedes plust 23 procent, maar loopt ruim achter (vijfduizend in vergelijk met BMW) op de eerdergenoemde twee.

Verliezers
Tot de grootste verliezers behoren enkele merken waarvan je het verwacht in tijden waarbij de consument de hand op de knip houdt. We noemen een Bentley, Maserati, Lotus en Aston Martin. Fier onderaan staan Chrysler en Maybach en dat is uiteraard logisch want deze zijn niet langer in Nederland verkrijgbaar of zelfs compleet opgedoekt. Bij Dodge en Daihatsu (vanaf 2014 niet meer in Europa verkrijgbaar) hebben ze het ook zwaar. Net als bij Infiniti en Dacia overigens, maar die laatste heeft tenminste nog vooruitzicht op verbetering door de komst van nieuwe modellen. Grootste naam die in de rode cijfers zit is Fiat dat tegen een achterstand van 38 procent ten opzichte van 2011 aankijkt. Bij Honda en Alfa Romeo idem dito. Opvallend is dat zelfs het opbloeiende Hyundai niet weet te plussen, al is het verlies nihil met enkele honderden nieuwe auto’s.

Gerelateerde artikelen

De reis naar de glamping saai en slopend? Niet met deze MPV’s!

Autonieuws
De reis naar de glamping saai en slopend? Niet met deze MPV’s!
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.