Autonieuws

Nieuwe Renault Clio is geland

De Renault Clio is van ongekend belang voor de Franse fabrikant en is volledig vernieuwd. Niet alleen het logo groeide, ook de proporties van de auto namen toe om de binnenruimte te vergroten. Tezamen met een modern motorenpalet kan de Clio er weer fris tegenaan.

Renault is geleidelijk haar hele gamma aan het voorzien van de nieuwe huisstijl, maar geen model een dergelijke impact als deze vierde generatie Clio. Het meest opvallende is natuurlijk de neus waar grote koplampen en een enorm Renault-logo de aandacht opeisen. In dit lijnenspel herkennen we overduidelijk de Dezir conceptauto. Aan de zijkant bevindt zich onderin beide deuren een donkerkleurig designfeature dat nog het meeste wegheeft van een scheur in het koetswerk. Als we de aandacht naar de achterzijde verleggen zien we plots een enigszins conservatief ontwerp dat vooral gekenmerkt wordt door ferme ‘heupen’ boven de achterlichten. De achterklep loopt behoorlijk recht om de binnenruimte optimaal te houden. Het geheel is volgens Laurens van den Acker (hoofdontwerper) zo rond mogelijk gemaakt om de Clio zodoende zeer ‘aaibaar’ te maken. De nieuwe Clio zal alleen als 5-deurs op de markt worden gebracht.

Onderhuids
Hoewel het in Nederland leverbare motorpalet nog niet bekend is, maakte Renault wel al duidelijk dat een nieuwe driecilinder zijn weg zal gaan vinden naar de Clio. Het betreft de Energy TCe 90 die met een verbruik van 4,3 l/ 100km en een uitstoot van 99 gram CO2 per km in ieder geval tot 2013 voor alle belastingvoordelen in aanmerking komt. Naast deze benzine-verbrander zal ook de nieuwe 220 Nm-tellende dCi 90 (3,2 l/100 km en 83 g/km) zijn opwachting gaan maken. Voor de vlottere automobilist is er vanaf 2013 de TCe 120, een 120 pk geblazen viercilinder die met een EDC-versnellingsbak voor sportieve prestaties moet gaan zorgen. Zoals we in Goodwood al zagen kunnen we op de lange termijn ook een Clio RS verwachten, maar vooralsnog is dit nog (verre) toekomstmuziek.

Personalisatie
Helemaal passend bij de moderne tijd is de mogelijkheid om je nieuwe Clio verregaand te personaliseren. Bij het exterieur moet dan gedacht worden aan sierstrips, buitenspiegelkappen, gekleurde velgen en striping voor het dak. In het interieur gaat de keuze nog verder want of het nu de kleur van het dashboard, portierpanelen, handgrepen, uitstroomopeningen of de bekleding is, alles kan worden aangepast aan de wens van de klant.

Innovatie
De nieuwe Clio wordt voorzien van de nieuwste technieken. De Franse fabrikant is natuurlijk altijd sterk geweest op het gebied van veiligheid en doet haar naam opnieuw eer aan. De verwachting is dan ook dat de nieuwe Clio opnieuw 5 sterren zal scoren in de NCAP-test. De interface tussen de bestuurder en auto verloopt voortaan via het nieuwe R-Link systeem, een optioneel 7 inch touchscreen dat ook met de stem bediend kan worden. Naast navigatie verzorgd door TomTom is de R-Link voorzien van de eerste automobiele Appstore die handige apps beschikbaar stelt voor de gebruiker.

De nieuwe Renault Clio zal in detail gepresenteerd worden tijdens de Autosalon van Parijs die in september haar deuren opent.

Gerelateerde artikelen

Renault Clio R.S. 16: 300 pk en racegenen

Autonieuws
Renault Clio R.S. 16
> Artikel lezen

Prijzen vernieuwde Renault Clio bekend

Autonieuws
Prijzen vernieuwde Renault Clio
> Artikel lezen

Wat is dit voor dikke Renault Clio RS?

Autonieuws
Wat is dit voor dikke Renault Clio RS?
> Artikel lezen

Vernieuwde Renault Clio: stapje hogerop

Autonieuws
Renault Clio
> Artikel lezen

Nieuwe Renault Clio mag de benen strekken

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.