Autonieuws

Mercedes-Benz CLS Shooting Brake in detail

Mercedes-Benz heeft de CLS Shooting Brake gepresenteerd. Met het nieuwe nichemodel richt het merk zich op een publiek dat een E-klasse Estate te gewoontjes vindt en die de ruimte niet meteen nodig heeft maar ook niet wil missen. Met de CLS Shooting Brake presenteert Mercedes in ieder geval een uniek concept.

De E-klasse Estate en CLS Shooting Brake zijn bij Mercedes-Benz wat de A4 en A5 Sportback bij Audi zijn: een twee-eiige tweeling maar met elk een eigen uitstraling. Waar de E-Estate het vooral moet hebben van zijn praktische inborst, pronkt de CLS Shooting Brake met z’n veren. Toch komt de CLS Shooting Brake met 1.550 liter (als de achterbank is neergeklapt) nog een heel eind als het om stouwvolume gaat. Even loeren bij de buren leert dat dit slechts 100 liter minder is dan een BMW 5-serie Touring en Audi A6 Avant. Bovendien beschikt de CLS Shooting Brake gewoon over vier portieren wat eigenlijk ongebruikelijk is voor een shooting brake – stationwagen met twee deuren.

Interieur
In het interieur van de CLS Shooting Brake draait alles om luxe, comfort en stijl, nog meer dan bij de CLS. Verwacht mag worden dat de afwerking op topniveau staat en dat de inzittenden omringd zullen worden door weelde, afhankelijk van de afgevinkte accessoires. En de keus daarin zal legio zijn. Het dashboard en de eerste twee zitrijen verschillen niet van de CLS. Daarachter, wederom in het laadcompartiment, onderscheidt de Shooting Brake zich nadrukkelijk van zijn broer en ook de E-klasse Estate. Een met stof afgewerkte bagageruimte is standaard, maar de CLS Shooting Brake koop je nu juist om jezelf te trakteren op iets speciaals. Niet voor niets omvat de optielijst zoal een laadvloer dat grotendeels wordt vervaardigd uit gepolijst hout à la het dek van een luxejacht. Eén van geborsteld aluminium is indien gewenst ook mogelijk.

Motoren CLS Shooting Brake 
Het motorenprogramma van de CLS Shooting Brake bestaat uit twee diesels en evenveel benzinekrachtbronnen. De lichtste oliestoker is de CLS 250 CDI, goed voor 204 pk en 500 Nm. In 7,7 seconden snel je hiermee naar 100 km/h en bij 240 km/h is de fut eruit. Het verbruik zou beperkt moeten blijven tot 5,3 l/100 km bij een emissiewaarde van 136 g/km. Wie dieselen wil met een zescilinder komt automatisch terecht bij de CLS 350 CDI. Deze produceert een vermogen van 265 pk en liefst 620 Nm aan koppel, maar is met 6,2 l/100 km niet eens zoveel dorstiger.
Bij de benzines kun je opteren voor de CLS 350 (350 pk/370 Nm) of de CLS 500 met 408 pk en 600 Nm sterke twinturbo-V8 waarmee snellen naar honderd slechts vijf-en-halve-tel duurt. In een later stadium volgt dan nog de CLS 63 AMG Shooting Brake voor de echt snelle mannen.

Laatste kwartaal
Goodwood mag dan feitelijk het showdebuut voor de nieuwe CLS Shooting Brake vormen, de grand introduction vindt plaats tijdens de Autosalon van Parijs, eind september. Kort daarna volgt de uitlevering van de eerste exemplaren aan de dealers waardoor nog voor de jaarwisseling te rijden is. Prijzen volgen nog.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-Benz onthult vernieuwde CLS-klasse

Autonieuws
Mercedes-Benz onthult vernieuwde CLS-klasse
> Artikel lezen

Vernieuwde Mercedes CLS-klasse betaalbaarder

Autonieuws
> Artikel lezen

Vaarwel Mercedes-Benz CLS Shooting Brake!

Autonieuws
Vaarwel Mercedes-Benz CLS Shooting Brake!
> Artikel lezen

Mercedes-Benz CLS nu al onder het mes

Spyshots
Mercedes-Benz CLS nu al onder het mes
> Artikel lezen

Vernieuwde Mercedes-Benz CLS teast zijn koplampen

Autonieuws
Mercedes CLS teast zijn koplampen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.