Autonieuws

Nu officieel: de nieuwe Aston Martin Vanquish

Niets AM 310, maar enkel en gewoon Vanquish. Aston Martin heeft haar nieuwe model gepresenteerd en vernoemd naar de voorloper van de DBS die nu zelf het veld mag ruimen voor de nieuwe Vanquish.

Nog geen vierenhalf jaar hebben we kunnen genieten van de DBS. Kort na de jaarwisseling gaat Aston Martin hem vervangen door de Vanquish. Echt rouwig hoeven we daarom niet te zijn want de Aston’s nieuwe topmodel met codenaam AM 310 is krachtiger, sneller en ruimer en bevat stijlkenmerken van de peperdure, één-komma-twee miljoen kostende One-77.

Prestaties
De bestaande 6.0 V12 is voor de nieuwe Vanquish opgewaardeerd om 573 pk op te wekken. Het maximumkoppel heeft een hoogte van 620 Nm en wordt eerder afgegeven dan bij de DBS, namelijk bij 5.500 tpm. De acceleratie naar 100 km/h verloopt dan ook nog een fractie sneller; in slechts 4,1 seconden zit de sprint erop. Opmerkelijk is dat de topsnelheid van de nieuwe Vanquish ondanks het gestegen vermogen lager ligt dan zijn voorganger. Bij 295 km/h houdt het op terwijl de DBS wel de magische grens van 300 km/h wist te passeren. Schakelen verloopt via de 6-traps Touchtronic automaat die onder handen is genomen en nu dertig procent sneller van verzet wisselt.

Carbon
De oorzaak van de lagere pieksnelheid zoeken we dan ook al gauw in de hoek waar de kilo’s zitten, maar Aston Martin heeft juist meer gebruikgemaakt van lichtere materialen dan ooit. Zo is de gehele carrosserie opgetrokken uit carbon. Bijkomend voordeel daarvan is dat de stijfheid van de auto met 25 procent toenam. Ter bevordering van de aerodynamica is ook het één en ander aangepast. De nieuwe Vanquish beschikt over een grotere voorspoiler en tevens is de geïntegreerde spoiler in de achterklep gegroeid. Ook toegenomen is de kofferruimte; die bevat bij het nieuwe model een inhoud van 368 liter, zestig procent meer dan de DBS.

Prijs
De nieuwe Vanquish kan met ingang van vandaag al besteld worden en Aston Martin heeft zelfs al de Nederlandse prijs vrijgegeven. Voor € 367.949,- is hij de uwe. Begin 2013 komt de uitlevering aan de eerste klanten op gang.

Gerelateerde artikelen

Prachtig: de Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Autonieuws
Shooting Brake
> Artikel lezen

Verrassing: Aston Martin Zagato ook als Speedster

Spyshots
> Artikel lezen

Tada! Onverwachte gezinsuitbreiding voor Aston Martin Zagato

Autonieuws
Tada! Onverwachte gezinsuitbreiding voor Aston Martin Zagato
> Artikel lezen

Aston Martin Vanquish zwaait uit als Ultimate

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld

Spyshots
Nieuwe Aston Martin Vanquish oogt niet van deze wereld
> Artikel lezen

Italiaans tintje aan opvolger Aston Martin Vanquish

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.