Autonieuws

Ford 1.0 Ecoboost is Engine of the Year 2012

Zoals verwacht is Ford’s 1.0 liter EcoBoost tijdens de 2012-editie uitgeroepen tot International Engine of the Year. Naast overallwinnaar besteeg de kleine 3-cilinder turbomotor ook het hoogste schavot in de subcategorieën Best New Engine en Best Engine Under 1-litre.

Het is voor het eerst in het 13-jarige bestaan van de verkiezing dat Ford de titel “International Engine of the Year” in de wacht sleept. Saillant detail is dat de 1.0 liter Ecoboost dit met de grootste overmacht ooit deed. Met een totaal van 401 punten wist hij Volkswagen’s 1.4 TSI, voormalig en tweevoudig winnaar van de prijs, met liefst 184 punten af te troeven. En geloof ons, daar hebben wij niets mee te maken. Als derde eindigde de 4.5 liter V8 van Ferrari (458 Italia) en de aandrijflijn in de Ampera en Volt kreeg 212 punten, goed voor een vierde stek. De motoren op plaats vijf tot en met acht zijn allemaal een ontwikkeling van BMW dan wel in samenwerking met PSA. Last but nog least in de overallcategorie is de 2.5 liter vijfcilinder van Audi (RS3, TT RS). Die kreeg 126 punten van de uit 35 landen afkomstige jury.

Grote verliezer
Naast de titel “International Engine of the Year” zijn er traditiegetrouw ook nog enkele subprijzen te verdienen. In de categorie Best New Engine won zoals gezegd eveneens de driecilinder van Ford, maar ook de performance diesel van BMW (onder ander in de M550d) en de 2.2 liter SkyActiv-diesel van Mazda werden gewaardeerd. De 4.5 liter van Ferrari is de best presterende motor, gevolgd door de 3.8 liter V8 van McLaren (MP4-12C). Die rivaliteit wordt dus tot in de details uitgevochten. Tenslotte is er een hele rits klasses naar gelang de motorinhoud. Met name Volkswagen, Audi en opnieuw BMW doen het daarin goed. Grootste verliezer tijdens de editie 2012 is eigenlijk toch wel de 0.9 TwinAir van Fiat. Vorig jaar nog overall kampioen en zegevierder in de klasse Green Engine of the Year en Best Engine Under 1-litre, nu vrijwel nergens meer te bekennen of met hooguit nog een respectabele plek twee in de laatgenoemde categorie. Roem kan snel over zijn zo blijkt maar weer.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen en Ford overwegen strategische alliantie

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford's detectiesysteem beschermt motorrijder in de file

Autonieuws
> Artikel lezen

Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active

Autotests
Autotest | Ford Fiesta ST & Fiesta Active
> Artikel lezen

Aangescherpte Ford Shelby GT350 is woest aantrekkelijk

Autonieuws
> Artikel lezen

Ford Mustang heeft z'n eigen horloge… van schroot

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.