Autonieuws

Het eindresultaat: Nissan Juke Nismo

Na een Juke-R en een Juke Nismo Concept is hier de versie die voor ons stervelingen leverbaar wordt. Vanaf januari 2013 staat de sportieve Nissan Juke Nismo bij de dealers. En die is gerust smakelijk te noemen.

Het verhaal van de sportieve Juke begon vorig jaar met de creatie van de Juke-R. En niet zonder succes. Het model dat oorspronkelijk als een one-off werd ontwikkeld is met dusdanig veel enthousiasme ontvangen dat Nissan zich gedwongen zag een gelimiteerde oplage te gaan produceren. Ongelofelijk, want uiteindelijk was de Juke-R puur bedoeld om ons op te warmen voor de komst van deze Juke Nismo. Die debuteerde eind 2011 als conceptcar op de Tokyo Motor Show en zal nu als productiemodel zijn debuut beleven tijdens de 24 Uren van Le Mans.

Nismo
De keuze voor Le Mans als podium om de Juke Nismo te presenteren is niet willekeurig. Nismo (Nissan Motorsports International Co. Ltd.) opgericht in 1984 is immers verantwoordelijk voor de autosportactiviteiten van Nissan. Nismo racet op de hoogste niveaus in de GT- en de sportscar-klasse, waaronder de Japanse SUPER GT Series, het wereldwijde FIA GT1-wereldkampioenschap, de Le Mans Series, de Intercontinentale Le Mans Cup (ILMC) en uiteraard de befaamde de 24 Uur van Le Mans.

Dynamiek
Nu Nissan het productiemodel van de Juke Nismo gepresenteerd heeft krijgen we eindelijk een realistisch beeld van het model. Nissan heeft het ontwerp van de Juke naar eigen zeggen nog dynamischer en krachtiger weten te maken. Met lagere bumpers, bredere wielkasten, zijskirts, een gemodificeerde grille en een achterspoiler is daar weinig aan gelogen. Deze aerodynamische verfijningen moeten bovendien de opwaartse druk verminderen en zodoende het rijgedrag verbeteren. Lichtmetaal van liefst 18 inch zorgt voor een stijlvolle afronding.

Sportkuipen
Binnenin zet de Nismo-behandeling zich voort. Het stuur, de pedalen, de meters, de pookknop en de deurbekleding zijn opnieuw ontworpen om het sportieve gevoel te versterken. Sportstoelen met suède bekleding en rode stiknaden staan niet alleen goed, ze houden je ongetwijfeld ook stevig op je plaats.

220 pk?
Nissan wil over het motorische gedeelte nog weinig kwijt en laat enkel weten dat er een getunede versie van de 1.6 liter turbomotor in de steunen rust. Die levert normaal gesproken al 190 pk en moet naar onze mening dan ook minimaal 220 pk kunnen opwekken in de Juke Nismo. Samen met een stijver onderstel, gemodificeerde besturing en torque vectoring moet het de sportieve rijervaring zonder meer ten goede komen.

Gerelateerde artikelen

Nissan teast met mysterieuze IAA-concept

Autonieuws
Nissan teast met mysterieuze IAA-concept
> Artikel lezen

Nissan Juke Nismo RS is de snelste op twee wielen

Autonieuws
> Artikel lezen

Nissan's Nismo pakt uit op de Tokyo Auto Salon

Autonieuws
Nissan's Nismo pakt uit op de Tokyo Auto Salon
> Artikel lezen

Ook Nissan GT-R Nismo nog weer wat scherper

Autonieuws
Nissan GT-R Nismo 2016
> Artikel lezen

Nissan Juke Nismo RS is de snelste op twee wielen

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.