Autonieuws

Nieuwe informatie Mercedes A-klasse AMG

Voor het eerst in de geschiedenis verschijnt er van de A-klasse ook een heuse Mercedes-AMG. En het doorgaans goedgeïnformeerde Autocar zegt hierover meer informatie te hebben achterhaald. Ga er maar even voor zitten! Dit is namelijk alles wat je weten wilt over de Mercedes A45 AMG.

“Ons primaire doel altijd is het naderen van de Audi RS3 en BMW M135i geweest”. Met deze woorden steekt Tobias Moers, hoofdontwikkeling van AMG van wal als hij praat over de Mercedes A45 AMG. Eenvoudig moet dat niet zijn geweest daar de genoemde aartsrivalen respectievelijk een vijf- en zescilinder onder kap hebben; voor de A45 AMG heeft Mercedes niet meer over dan een viercilinder. Deze is grotendeels gebaseerd op de 2.0 liter in de A 250 Sport, maar uiteraard wel aangepast om de hogere vermogensafgifte aan te kunnen. Met 335 pk en een trekkracht die ‘significant hoger ligt dan 400 Nm’ zal het zelfs de krachtigste vierpitter zijn die Mercedes-Benz ooit in een model heeft geleverd. Over acceleratiecijfers laat Moers zich nog niet uit. Wel geeft hij aan dat de meest betaalbare AMG overeenkomt met die van de M135i. En wij weten dat deze met handbak in 5,1 seconden naar de 100 km/h snelt en een topsnelheid heeft van 250 km/h. De versie met automaat snoept nog eens tweetiende van een seconde op de welbekende sprint af.

Vierwielaandrijving
Mercedes levert de A45 AMG niet met handbak. Een zeventraps automaat met dubbele koppeling is verplicht. Evenals vierwielaandrijving, al zal onder de meeste omstandigheden de trekkracht naar de achterste wielen worden gestuurd zodat de rijbeleving van een achterwielaandrijver ervaren wordt. Mocht het echter nodig zijn, dan verdeelt een speciale koppeling, dat volgens AMG veel wegheeft van het Haldex-systeem op de RS3, de aandrijfkrachten tussen de voor- en achteras. Interessante toevoeging hierop is dat AMG claimt dat de A45 AMG ‘de hoogste bochtsnelheden in z’n klasse noteert’.

Vlezig
Dergelijke woorden beloven weliswaar veel, maar zeggen feitelijk niets over de daadwerkelijke rijbeleving. Het performancebedrijf moet deze reactie op z’n klompen hebben aangevoeld want pareert dit door te laten weten dat er veel aandacht is besteed aan de besturing. Dat zou veel gevoel bieden en ‘vlezig’ zijn. Verder zijn de remmen aangepakt zodat ze op hun taak berekend zijn en is de A45 AMG voorzien van een ESP-systeem dat gefaseerd (drie modi) is af te bouwen naar volledig inactief. Een grotere spoorbreedte, dempers en veren met een korte slag en een stijver chassis staat hier mede garant voor.

Begin 2013
Tenslotte krijgen we via het Engelse automagazine te weten dat de Mercedes A45 AMG begin 2013 te koop zal zijn met prijzen concurrerend aan die van de RS3 en M135i. Houd zodoende rekening met een prijskaartje van rond de 70 mille.

Gerelateerde artikelen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk

Autonieuws
Mercedes-AMG GT S Roadster doet aan ellenbogenwerk
> Artikel lezen

Nieuwe A-klasse legt lat middenklasse-interieur stuk hoger

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan

Spyshots
Spyshots: dit zijn de nieuwe Mercedes B-Klasse en A-Klasse sedan
> Artikel lezen

Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend

Autonieuws
Mercedes maakt prijzen nieuwe A-Klasse bekend
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.