Autonieuws

Zuiniger én krachtiger: nieuwe V8 in de Audi A8

Audi introduceert een nieuwe 4.0 liter V8 in de A8 ter vervanging van de 4.2 FSI. De nieuwe motor is zowel krachtiger als zuiniger dus een win-win-situatie wat ons betreft.

Audi ziet zichzelf graag op voorsprong door techniek en de nieuwe TFSI benzinemotor voor de A8 is zonder twijfel een enorme sprong vooruit in dit segment. De oude 4.2 liter V8 moet namelijk plaats maken voor een 4.0 liter metend exemplaar. De motorinhoud mag dan met 5% zijn afgenomen, het vermogen nam met bijna 30% toe van 327 naar 420 pk. Het koppel, dat standaard door een Quattro-systeem wordt gedistribueerd, groeide nog spectaculairder dan het vermogen en stijgt van 445 naar 600 Nm.

Petje af
Dergelijk vermogen zorgt natuurlijk voor buitengewoon sportieve prestaties. De A8 4.0 TFSI zit al na 4,6 seconden op de 100 km/h en daarmee ga je gelijk op met een V8-aangedreven Audi R8. Deze cijfers zijn van zichzelf al indrukwekkend maar we nemen helemaal ons petje af voor de Audi-ingenieurs als je leest dat het gemiddelde verbruik is gedaald van 9,6 naar 9,4 l/100 km. Daarmee krijgt de A8 een (licht)groen C-label.

Luxe
De Audi A8 4.0 TFSI is standaard onder andere uitgerust met Xenon plus-verlichting, automatische airconditioning, lederen stuur en 17 inch lichtmetalen wielen. Kies je voor een Pro Line- of Pro Line Plus-pakket dan gaat het luxe-niveau verder omhoog met zaken als parkeerhulp, Bose Surround Sound en verwarmde voor- en achterstoelen. De Audi A8 4.0 TFSI is per direct te bestellen en heeft een vanafprijs van € 114.500,- meegekregen, € 870,- minder dan zijn voorganger. Voor een verlengd exemplaar, die op zowel verbruik als acceleratie een tiende toe moet geven, dient 4 mille extra te worden neergeteld.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Audi A8 rijdt autonoom in Spider-Man-film

Autonieuws
Nieuwe Audi A8 rijdt autonoom in Spider-Man-film
> Artikel lezen

Terugblik op voorgaande generaties Audi A8

Autonieuws
Korte terugblik op voorgaande generaties Audi A8
> Artikel lezen

Teaserfestijn: maak jij de puzzel van de Audi A8 compleet?

Autonieuws
Foto-overzicht: maak jij de puzzel van de Audi A8 compleet?
> Artikel lezen

Nieuwe Audi A8 debuteert op de rode loper

Autonieuws
Nieuwe Audi A8 debuteert op de rode loper
> Artikel lezen

Teaser: Audi A8 parkeert écht autonoom

Autonieuws
Teaser: Audi A8 parkeert écht autonoom
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.