Autonieuws

Autoverkopen dalen ook in mei

Ook in mei zijn de verkoopcijfers vergeleken met vorig jaar gedaald, hetzij minder sterk. Noteerde men vorig maand nog een min van bijna 14 procent, deze maand werden 4,4 procent minder nieuwe auto’s verkocht. Voor juni wordt echter een stijging verwacht.

Sinds het begin van dit jaar laten de verkoopcijfers een neergaande trend zien: van januari tot en met mei zijn er 22.000 auto’s minder verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is een daling van ruim acht procent. In de afgelopen maand mei waren de cijfers gelukkig niet zo dramatisch en noteerde autoverkopend Nederland slechts een min van 4,4 procent. Deze opleving ten opzicht van april is waarschijnlijk te danken aan het naderen van 1 juli. Vanaf deze datum gaan de eisen voor diverse belastingvoordelen namelijk fors omhoog waardoor men heden nog snel nieuwe auto’s laten registreren. De RAI Vereniging verwacht dat dit effect in juni zelfs in een plus zal resulteren waarna juli ongetwijfeld op een grote dip kan rekenen.

Wederopstanding?
Een van de opvallende stijgers tijdens de afgelopen verkoopmaand is Opel. Zij nemen over april gerekend plaats twee in mede dankzij goede verkoopscores voor de Ampera. Ook door de kleine Agila wist de in roerige tijden verkerende fabrikant in april 4.254 nieuwe auto´s te slijten. Het 2012-totaal voor het Duitse merk  komt daarmee op 19.633 stuks en daarmee hoeft Opel alleen nog Peugeot (19.840) en Volkswagen (29.033) voor zich te dulden.

Plussers
Ondanks de daling weet een aantal fabrikanten te plussen ten opzichte van vorig jaar. Zo verkocht BMW in mei 2011 in Nederland 1.681 nieuwe auto´s en Audi 1.634. Precies een jaar later is dat respectievelijk 2.491 en 2.422 stuks. Dit betekent voor beide premiummerken een plus van 48 procent. Daarnaast zijn het Chevrolet, Ferrari, Lancia, Land Rover, Lexus, Mazda, Mercedes, Mini, Opel, Porsche, Renault, Suzuki, Toyota en Volkswagen die een plus noteren ten opzichte van een jaar eerder.

Verliezers
Het zijn Fiat, Citroën en Peugeot die in de hoek zitten waar de klappen vallen. De Italianen zagen hun verkopen met 25 procent teruglopen terwijl Citroën ruim 37 procent in moest leveren. Concerngenoot Peugeot noteerde een min van 28 procent, maar zodra de leveringen van de 208 op gang komen zal hier waarschijnlijk wel weer enig herstel op gaan treden. Voor Mitsubishi is een nieuwe smaakmaker zelfs meer dan welkom gezien de min van 45 procent dat het Japanse merk moet incasseren.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP

Autonieuws
Volkswagen Golf GTI is zoveelste slachtoffer van WLTP
> Artikel lezen

Vietnamese VinFast reist wel af naar Parijs

Autonieuws
> Artikel lezen

Stijlvol eerbetoon: Bentley Mulsanne W.O. Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

McLaren Senna voor de prijs van een Kia Picanto

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo zag je de Ferrari 812 Superfast nog nooit

Fotogalleries
> Artikel lezen

Zoutstrooiers uit winterslaap gehaald tegen aanhoudende droogte

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.