Autonieuws

Wat houdt het bandenlabel precies in?

Het geluidsniveau, de remafstand en het verbruik staan centraal in het zogenoemde bandenlabel, een nieuw soort energie-etiket dat vanaf november in Europa verplicht is voor nieuwe banden. Het lijkt slechts een simpel stickertje, maar bevat feitelijk grote gevolgen.

Vanaf vandaag mogen bandenfabrikanten het bandenlabel communiceren. Een label dat door de Europese Unie in het leven is geroepen en net als huishoudelijke apparatuur aangeeft hoe energiezuinig een product is. Objectief gemeten volgens strenge eisen. Zo worden op het bandenlabel de rolweerstand, geluidsproductie en grip op nat wegdek vertaalt in een schaal van A t/m G voor de rolweerstand en de grip, en een getal (decibellen) voor de geluidsproductie.

Criteria
Per 1 november 2012 is de toepassing van het bandenlabel verplicht. Goodyear is één van de bandenfabrikanten dat ons al vroeg wil laten kennismaken met dit nieuwe energielabel. Tijdens de presentatie van hun nieuwe band, de EfficientGrip SUV, lichtte het bandenmerk ons alvast tot in detail in over het label. Want waar banden veelal niet als een spannend product worden gezien, is zo’n energielabel dat al helemaal niet. Best vreemd eigenlijk, want wie een beetje kritisch is kan er behoorlijk zijn voordeel mee halen.

Geluidsniveau
Op comfortgebied telt het geluidsniveau mee. Hoe stiller de band, hoe hoger het comfort in principe. Het geluidsniveau is weergegeven door middel van drie golven en een concreet cijfer (dB). Bij één golf is het rolgeluid drie decibel of meer onder de toekomstige norm, bij twee golven ligt het geluid tussen de norm en drie decibel daaronder en bij drie golven ligt de geluiduitstoot boven de toekomstige norm. 

Grip op nat wegdek
Belangrijker nog zijn de criteria ‘grip’ en ‘rolweerstand’. In het geval van grip is het verschil tussen een band met een A of een G maar liefst 3-6 meter per letter. Het verschil tussen een band met een A of een G label is dus zonder twijfel een kwestie van op tijd stilstaan of vol erop knallen.

Rolweerstand
In het geval van de rolweerstand eenzelfde vergelijking, en bovendien een maatstaf die je in de portemonnee zal voelen. De mate van rolweerstand van een autoband is namelijk voor 20% verantwoordelijk voor het brandstofverbruik. Kortom, hoe lager de rolweerstand van een band, hoe lager het aantal te moeten tanken liters benzine of diesel.

Geen vrijbrief
Hoe het bandenlabel in de toekomst zijn uitwerking zal hebben is momenteel gissen. Gaan we massaal voor de A-labels? Zo ja, dan bestaat het gevaar dat fabrikanten omwille van commerciële redenen zich met name op deze drie aspecten zullen toespitsen, terwijl er meer criteria bestaan die goede van minder goede banden onderscheiden. Want wat te denken van aspecten als handelbaarheid, slijtagegevoeligheid, vervorming, vatbaarheid voor lekkage en remafstand op een droge weg. Bovendien bestaan er evenmin specifieke labels voor winterbanden en terreinbanden, waarbij het accent toch net even anders ligt dan bij de eerdergenoemde drie parameters. Tot slot blijft nog over de prijs als belangrijke factor. En dan is de consument heel kritisch. Aan het bandenlabel ontkomen is per november simpelweg niet meer mogelijk, maar wat de daadwerkelijke gevolgen van de invoer zijn is op voorhand moeilijk te zeggen.

Gerelateerde artikelen

Porsche 911 GT3 RS 'vliegt' over de Ring in 6:56,4

Autonieuws
> Artikel lezen

Citroen C4 Aircross mogelijk te koop bij AliExpress

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-Maybach Ultimate Luxury Concept lekt uit

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe gaaf! Iemand heeft een Porsche 917K als daily driver

Autonieuws
> Artikel lezen

Afrojack & co nemen eerste 'Nederlandse' Ford GT in ontvangst

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.