Autonieuws

De geschiedenis van 20 jaar Seat Ibiza

Precies 20 jaar geleden presenteerde Seat de eerste Ibiza. Het Spaanse merk stond toen aan het begin van haar ‘nieuwe’ bestaan. Nu 20 jaar later is Seat een volwassen en groot merk geworden met dank aan: de Ibiza!

Met de komst van de Ibiza ging Seat zich niet alleen richting op de Spaanse markt maar ook op de rest van Europa. Maar dat was niet alles want Seat ging ook zelfstandig auto’s maken. Toen met begon werd als basis een Fiat Panda gebruikt die werd omgedoopt tot de Marbella. Het ´op eigen benen staan´ van Seat begon met het ontwikkelen van een nieuwe modellenreeks en het opbouwen van een markt buiten Spanje. In het Technisch Centrum in Martorell onstond het eerste resultaat: de Ibiza. Het was het eerste model dat volledig door Seat zelf was ontworpen. De belangrijkste kenmerken van deze eerste Ibiza waren: een ontwerp uit de hand van meesterdesigner Guigiaro, ruime  afmetingen, goed comfort én toen nog motoren van Porsche.

Meer dan 3,3 miljoen Ibiza´s
Sinds die historische dag in Parijs zijn er inmiddels meer dan 3,3 miljoen Ibiza´s geproduceerd. Het allereerste model kwam op 27 april van de band in de Zona Franca-fabriek (Barcelona). De tweede generatie Ibiza (Ibiza New Style) kreeg een moderner uiterlijk en meer uitrusting. De introductie vond plaats in 1991. Van deze twee generaties Ibiza werden in totaal bijna 1,3 miljoen exemplaren gemaakt. Het was daarmee gelijk de meest geproduceerde Seat ooit.

Volkswagen Audi Groep
Twee jaar later (1993) kwam de derde generatie Ibiza op de markt. De introductie viel samen met de ingebruikname van de Martorell-fabriek. De derde generatie was eveneens volledig door Seat ontwikkeld, maar het merk behoorde inmiddels al tot de Volkswagen Groep. Drie jaar achtereen (1996, 1997 en 1998) won de Ibiza het World Rally Championship in de tweeliter categorie. Naar aanleiding van deze sportieve successen werd een sportieve uitvoering ontwikkeld met de naam Ibiza Cupra. Een ander markant moment was de introductie van de TDI-technologie in de derde generatie Ibiza.

Vierde generatie
In mei 1999 vond de onthulling plaats van de vierde generatie Ibiza op de Barcelona Motor Show. Als eerste in zijn klasse kon de nieuwe Ibiza worden uitgerust met Traction Control (TSC) en ESP (Electronische Stabiliteits Programma). Er zijn in totaal meer dan 1,5 miljoen exemplaren van de derde en vierde generatie tussen 1993 en 2001 gebouwd.

Vijfde (en huidige) generatie
Inmiddels rijden er duizenden exemplaren van de vijfde generatie Ibiza in Nederland en Belgie rond. Hiervan zijn er tot op de dag van vandaag meer dan 530.000 exemplaren gebouwd waarvan er 15.000 stuks in Nederland zijn afgeleverd. Naar zeggen van Seat moet deze vijfde generatie tevens de basis vormen voor de zesde generatie.

Gerelateerde artikelen

Wat?! Geen Cupra-versie van nieuwe Seat Ibiza

Autonieuws
Wat?! Geen Cupra-versie van nieuwe Seat Ibiza
> Artikel lezen

Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's

Autonieuws
Zelfstandig Cupra geeft meteen gas met 4 auto's
> Artikel lezen

Eerste model van opzichzelfstaand Cupra is ontketend

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Seat Ibiza vanaf € 15.900,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Seat Ibiza vanaf € 15.900,-

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.