Autonieuws

Taxioorlog op de Nürburgring

Wie ringtaxi zegt, denkt BMW. Sinds mensenheugenis levert dit merk een vloot aan zogeheten ringtaxi’s zodat kaartjeskopers eens kunnen ervaren hoe het is om op racesnelheid de Nürburgring te trotseren. Vanaf heden krijgt BMW echter concurrentie uit ietwat onverwachte hoek: Jaguar.

Hoewel de ‘Groene Hel’ toch wel een beetje het territorium is van de Duitse autofabrikanten, is Jaguar een veel geziene gast op de Nordschleife. Aan de rand van de Ring bezitten de Britten al enige tijd een eigen testcentrum en zo’n beetje iedere nieuw product is sindsdien uitvoerig over de beroemde baan gejaagd alvorens het de showrooms deed. Ook al bevinden ze zich letterlijk in de hol van de leeuw, een ringtaxi van Jaguar is dus zo verbazingwekkend nog niet.

XJ Supersport
Je zou verwachten dat Jaguar de XK(R) of wellicht de XF(R) zou inzetten als ringtaxi omdat ze in de basis atletischer zijn, maar niets is minder waar. Plaatsnemen doe je in een XJ Supersport Lang. Uiteraard heeft deze keuze een diepliggende reden, en wel het promoten van Jaguar’s technische kennis op het gebied van lichtgewichtconstructies en wat dit kan betekenen bij grote, luxueuze auto’s.

Preparatie
Voor de gelegenheid zijn Jaguar’s ringtaxi’s wel voorzien van de vereiste veiligheidsmiddelen zoals een rolkooi, brandblusser en kuipstoelen. Ook zijn de geprepareerde XJ’s uitgerust met het af fabriek verkrijgbare Sport en Speed Package waardoor onder andere de topsnelheid naar 280 km/h steeg. De stuwkracht is afkomstig van de 510 pk en 625 Nm sterke V8-Supercharged. Die heeft de professionele coureur achter het stuur zoal nodig om in 4,9 seconden naar de 100 km/h te knallen.

Gerelateerde artikelen

Graag op Nürburgring-les, maar bloedhekel aan BMW. Bestel een Jag-ringtaxi.

Autonieuws
> Artikel lezen

Luxe sleetocht in de gefacelifte Jaguar XJ

Spyshots
Jaguar XJ facelift
> Artikel lezen

Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging

Autonieuws
Ook Jaguar XJR als 'emergency vehicle' bij recordpoging
> Artikel lezen

Jaguar XJ575: bloedsnelle XJ dankzij blok van F-Type SVR

Autonieuws
Jaguar XJ575: dikke XJ met blok van F-Type SVR
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.