Autonieuws

Toekomstmuziek: een roadster van Kia

Kia is in nagenoeg elk segment actief maar heeft nog een duidelijk gat aan de dakloze kant van het spectrum. Hoewel nog niets officieel is bevestigd ligt een Zuid-Koreaanse roadster wel in de lijn der verwachting.

Je zou het niet verwachten, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Kia een cabriolet op de markt brengt. Toen Lotus in 1995 besloot om de productie van de Elan te beëindigen kocht Kia alle rechten en licenties om de auto te gaan bouwen. De Kia Elan is echter nooit een succes geworden en slechts een handjevol exemplaren heeft ooit het Koreaanse schiereiland verlaten.

Concept
In 2003 deed Kia de eerste serieuze poging om een moderne roadster op de markt te zetten met de KCV-III Concept. Deze was echter zijn tijd toen ver vooruit – niet in de laatste plaats vanwege de kleine aantallen die het Zuid-Koreaanse merk toen af wist te zetten – en is inmiddels dermate achterhaald dat de ontwerpers vanaf nul zullen moeten beginnen.

Concurrentie
Nu Kia een deel van de gevestigde orde is geworden hebben ze de durf én, niet onbelangrijk, de middelen om ook in de kleinere segmenten actief te worden. De kroon in het segment der roadsters staat al jaren op de motorkap van de Mazda MX-5 en het is juist deze auto waarmee Kia de concurrentie aan zal gaan. Daarnaast wordt nog altijd gewacht op de Volkswagen BlueSport waaromheen het inmiddels wel heel stil is geworden.

Techniek
Om de strijd aan te gaan met de MX-5 zal de Kia waarschijnlijk uitgerust worden met een turbo-benzinemotor die rond de 200 pk naar de achterwielen zal sturen. De looks zullen niet te veel afwijken van de rest van de familie, dus kijk door je wimpers naar de nieuwe C’eed en je kan je enigszins indenken hoe de roadster eruit zou komen te zien.

Toekomstmuziek
Hoewel dit alles nog speculatie betreft, is de algemene verwachting dat we volgend jaar de eerste levenstekenen van de sportieve Kia kunnen verwachten met een geplande marktintroductie in 2014. Afwachten maar…

Gerelateerde artikelen

Eerste details vernieuwde Kia Sportage

Autonieuws
> Artikel lezen

Gefacelifte Kia Sportage nu al naakt gespot

Spyshots
> Artikel lezen

Gesnapt: productiemodel van Kia Proceed Concept

Spyshots
> Artikel lezen

Minstens 600 liter voor nieuwe Kia Ceed Sportswagon

Autonieuws
> Artikel lezen

Vol-elektrische Kia Niro EV als productiemodel gesnapt

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.