Autonieuws

Eterniti Artemis losgelaten

Eterniti, een nieuwe Engelse fabrikant, heeft zijn eerste auto gelanceerd, de Artemis. Oorspronkelijk bekend als de Hemera moet deze super-SUV zweet op het voorhoofd brengen van Lamborghini, Maserati en Bentley.

De strijd om de rijke (Chinese) clientèle is dit jaar volledig losgebarsten. Bekende merken schuiven hun verleden aan de kant en komen met een super-SUV om mee te kunnen doen op nieuwe markten. Lamborghini heeft de Urus, Bentley de EXP 9 F en Maserati de Kubang. Het Engelse Eterniti denkt een plek te kunnen veroveren op deze snel vollopende markt door zijn model als eerste productierijp te verklaren.

Super
Op de IAA van 2011 trok Eterniti het doek van de auto die toen nog Hemera heette. De Porsche Cayenne-basis was echter wel erg duidelijk en na deze reacties hebben de Londenaren een nieuw front getekend om een eigen gezicht te creëren. Vandaag is in Beijing het doek getrokken van wat volgens Eterniti de eerste super-SUV is. Nu vinden wij een kwalificatie als super ook toepasbaar op een Cayenne Turbo, volgens Eterniti opereert de Artemis op een veel hoger (luxer) niveau. Hoewel over smaak valt te twisten verzeker je jezelf met een Artemis wel van een head-turner, een aandachtstrekker.

Power
Dat de Artemis niet alleen uit is op comfort blijkt wel wanneer je verder kijkt dat het opvallende koetswerk. In de motorsteunen ligt een twin-turbo 4.8 liter V8 die 608 pk en 750 Nm naar de wielen stuurt, nagenoeg gelijke cijfers als het topmodel van de Bentley EXP 9 F laat optekenen. De 100 km/h moet al na 4,5 seconden aangetikt kunnen worden terwijl enige tijd later de topsnelheid van 290 km/h wordt bereikt. Over het onderstel hoeven we ons geen zorgen te maken, deze werd ontwikkeld door een team onder leiding van Alastair MacQueen. Hij was eerder verantwoordelijk voor de Jaguar XJ220 en meerdere Le Mans-racers en heeft zijn sporen dus wel verdiend.

Verkoop
Voor een nieuw automerk is het lastig een plek te verwerven tussen de gevestigde namen maar Eterniti gaat in ieder geval voortvarend van start. De auto’s worden gemaakt in Londen maar kunnen naast de Britse hoofdstad ook besteld worden bij showrooms in Taipei, Hong Kong en Tokyo. De Britse vanafprijs ligt op ruim 2,5 ton en dat is nog voordat de lijst met personalisatie-opties is bekeken. De productie van de Artemis begint in de zomer, eerste leveringen worden in de herfst verwacht.

Gerelateerde artikelen

Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla

Autonieuws
Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla
> Artikel lezen

Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...

Autonieuws
Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...
> Artikel lezen

Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend

Autonieuws
Prijzen nieuwe Ford Fiesta ST en Active bekend
> Artikel lezen

'Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in'

Autonieuws
Audi TT Roadster en A5 Cabrio eruit, A4 Cabrio er weer in
> Artikel lezen

Gefacelifte Kia Sportage nu al naakt gespot

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.