Autonieuws

Urus: de Lamborghini onder de SUV’s

Lang en vol spanning heeft de hele wereld uitgekeken naar dit moment: de onthulling van Lamborghini’s SUV. Nu het zover is kunnen we eindelijk al die in onszelf voorgestelde beelden aan de kant zetten en Lamborghini aan het woord laten. Maar vooral ook onze mening geven over deze Urus.

Vlak nadat Bentley in Genève de EXP 9 F presenteerde is nu ook Volkswagen-dochter Lamborghini toe aan de onthulling van een SUV. Wellicht minder omstreden dan het exemplaar uit Engeland, maar ook de Italianen hebben een ontwerp neergezet dat even op het netvlies tot rust moet komen. De krachtige en scherpe lijnen zoals we die van Lamborghini gewend zijn heeft men verpakt in een SUV met een lengte van 4,99 meter, een breedte van 1,99 meter en een hoogte van slechts 1,66 meter. Daarmee is hij laag, breed en lang; de ideale verhoudingen voor een krachtig ontwerp. Maar het overtuigd nog niet direct.

LM002
Dat we even moeten wennen aan een SUV bij Lamborghini heeft alles te maken met het feit dat we de fabrikant uit Sant’Agata Bolognese puur als sportautobouwer kennen. Laag, breed en krachtig. En dat terwijl het concept SUV niet eens geheel nieuw is voor Lamborghini. In 1986 maakte men al een uitstapje met de onthulling van de LM002 waarmee de Italianen volgens eigen zeggen de uitvinders zijn van het concept ‘SUV sportauto’. Prima, maar met slechts 300 geproduceerde exemplaren en vele jaren van afwezigheid in het segment moet men toch echt opnieuw beginnen.

CFRP
Hoog van de toren blazen doen de Italianen in ieder geval direct wel. Zo beweert men dat de Urus alle concurrenten zal verslaan op het gebied van CO2-uitstoot, rij-eigenschappen en gewicht. Drie zaken die grote overeenkomsten met elkaar hebben en in alle gevallen het gevolg zijn van de toepassing van lichtgewicht en innovatieve materialen. Zo is nagenoeg de gehele carrosserie gemaakt uit het sterke maar vederlichte CFRP in combinatie met talloze carbon onderdelen (wielen, spoilers). In combinatie met een in hoogte verstelbaar onderstel zijn ook de voor- en achterspoiler in hoogte instelbaar voor een optimale aerodynamica en daardoor een optimale wegligging in combinatie met zo min mogelijk weerstand.

Wolken
Wie het exterieur even wennen vindt, zal door het interieur verbaasd worden. Strak en minimalistisch enerzijds, maar vooral ook heel erg druk door de wolkachtige finish van het CFRP waaruit het interieur grotendeels is opgetrokken. Je moet er maar van houden. Knoppen kent het interieur amper, de meest functies zijn geïntegreerd in het touchschreen op de middenconsole.

3.000 exemplaren per jaar
Lamborghini wil met de Urus een compleet nieuwe markt aanboren. Met vier zitplaatsen, permantente vierwielaandrijving en ongeveer 600 pk (specificaties geeft Lamborghini niet vrij) zal de Urus de prestaties van een Lamborghini sportauto combineren met de bruikbaarheid van een SUV. En daarmee zou deze Urus de eerste Lamborghini kunnen zijn die haar klanten ook als primair vervoersmiddel in kunnen zetten. Lamborghini mikt op zo’n 3.000 exemplaren op jaarbasis en heeft vooral landen als de Verenigde Staten, Engeland, Rusland, Duitsland, het Midden-Oosten en natuurlijk China op het oog. Concreet zijn de plannen overigens maar al te zeer. Stephan Winkelmann, CEO van Lamborghini Automobili laat weten dat de Urus een zeer realistisch idee is van Lamborghini’s toekomst en een voorproefje van een derde modellijn die perfect aan zou sluiten bij de supersportauto’s van het merk. Dat zegt genoeg, de Urus komt er.

Gerelateerde artikelen

Interieur Lamborghini Urus in beeld

Autonieuws
> Artikel lezen

Taart met extra slagroom bij Lamborghini

Autonieuws
Taart met extra slagroom bij Lamborghini
> Artikel lezen

Wegdromen bij je favoriete Lamborghini Urus

Autonieuws
> Artikel lezen

TopCar vindt Lamborghini Urus niet extreem genoeg

Tuning & styling
> Artikel lezen

Lamborghini Urus nu al 3 keer over de kop

Autonieuws
Lamborghini Urus nu al 3 keer over de kop
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.