Autonieuws

Nieuwe Hyundai Santa Fe focust op uitstraling

Met de nieuwe generatie Hyundai Santa Fe stomen de Koreanen verder door naar de top. De inmiddels derde generatie van de SUV behoudt zijn bekende eigenschappen, maar vertaalt dit door naar meer kwaliteit en een hoogwaardiger look. Na de zomer staat de nieuwe Hyundai Santa Fe bij de dealers.

Met 2,56 miljoen verkochte exemplaren verdeeld over twee voorgaande generaties kan de in 2000 gepresenteerde Hyundai Santa Fe zonder meer een ongekend succes genoemd worden. Ruim 350.000 exemplaren daarvan vonden hun weg naar Europese klanten. Met deze derde generatie wil Hyundai in 2013 zo´n 5% marktaandeel in het D-segment SUV´s op gaan eisen. De praktische eigenschappen en de hoge prijs-/kwaliteitsverhouding is veelgeprezen en een belangrijk onderdeel van het succes. Hyundai voegt daar nu een compleet nieuw design, verbeterde motoren en een hoogwaardiger uitstraling aan toe om dat succes te prolongeren.

Storm Edge
De eerste indruk is in ieder geval positief. We al bij de onthulling van de vorige generatie dat Hyundai een enorme sprong voorwaarts had gemaakt. En dat lijkt opnieuw het geval. De kenmerkende Hyundai-grille pronkt als nooit tevoren op het front van de Santa Fe. Daaromheen zien we een design dat een combinatie is van de Fluidic Sculpture designtaal en een daarop ontwikkeld ´dialect´ genaamd Storm Edge. Volgens de designers hebben zij zich laten inspireren door vormen die door de natuur gecreëerd worden tijdens een storm. Glad, maar ook strak. En krachtig bovenal.

Langer, breder en lager
Die krachtige look wordt mede bepaald door de 30 mm langere en 10 mm bredere body in combinatie met de 155 mm afgenomen wagenhoogte. Het resultaat is een meer gedrongen en slankere, maar vooral ook sportievere verschijning. De wielbasis is met 2.700 mm identiek aan zijn voorganger waarop de Santa Fe deels gebaseerd is. Standaard staat iedere Santa Fe op 17 inch lichtmetaal, waarbij 18 en 19 inch in de optielijsten staat.

Meer ruimte
Net als voorheen is ook de nieuwe Santa Fe leverbaar als vijf- en zevenzitter. Voor de passagiers op de voorste twee rijen werd respectievelijk 38 en 45 mm meer beenruimte gecreëerd. En voor een nog ruimtelijker gevoel is een groot glazen panoramadak leverbaar. De diepte van de bagageruimte nam eveneens toe, met 37 mm om precies te zijn. Wanneer de derde zitrij niet in gebruik is resulteert dat in 534 liter bagageruimte. Vrij uniek is de mogelijkheid om een 220 Volt (maximaal 200 Watt) stopcontact in de bagageruimte te laten monteren. Dat is handig voor het opladen van bijvoorbeeld een laptop.

Drie motoren
Vanaf zijn marktdebuut zal de Santa Fe leverbaar zijn met een drietal motoren; één benzine en twee diesels. Het benzinegamma start met de 2.4 liter viercilinder met een vermogen van 193 pk en koppel van 245 Nm (bij 2.000 tpm). Bij de diesels is er de keuze uit een 2.0 en een 2.2 liter viercilinder. De minst krachtige brengt 150 pk en 382 Nm op de wielen over en noteert een sprinttijd naar 100 km/h van 11,0 seconden en een top van 188 km/h. De meest krachtige diesel is met 200 pk en 431 Nm ook echt een krachtpatser. Hij is met 9,4 seconden de enige krachtbron die de Santa Fe onder de tien seconden naar 100 km/h doet snellen en noteert een topsnelheid van 190 km/h. Ondanks de pittige prestaties is de 2.2 liter diesel met 145 g/km zelfs 10 g/km schoner dan zijn 50 pk minder krachtige soortgenoot. Zowel de benzinemotor als de krachtigste diesel zijn leverbaar met zowel een handbak alsook een automaat, terwijl de minst krachtige dieselmotor te allen tijde aan een handbak gekoppeld wordt. Vierwielaandrijving is in alle gevallen optioneel aan te vinken.

Meer uitrusting
Hyundai belooft meer uitstraling, een betere kwaliteit (vooral qua afwerking) en nog meer waarde voor je geld. Dat vertaalt zich niet alleen in het chiquere design, maar zeker ook in de uitrusting. Standaard dan wel optioneel kun je kiezen voor een achteruitrijcamera, geïntegreerd navigatiesysteem, elektrische verstelbare stoelen, parkeerhulp en zelfs adaptieve cruise control en Lane Departure Warning. Vijf jaar garantie is standaard.

Europese afstemming
Na de zomer zal de nieuwe Hyundai Santa Fe bij de dealers worden binnengereden. Ondanks dat het een auto is ontwikkeld voor de wereldmarkt laat Hyundai weten dat de Europese modellen specifiek zijn afgestemd voor ons continent. Dat laat zich onder andere merken in een directere besturing, krachtiger remmen en een steviger onderstel. Precies zoals wij Europeaanse automobilisten dat graag zien.

Gerelateerde artikelen

Kona-front voor volgende Hyundai Santa Fe

Spyshots
Kona-front voor volgende Hyundai Santa Fe
> Artikel lezen

Nieuwe Hyundai Santa Fe wordt nóg groter

Spyshots
> Artikel lezen

Basketbalteams zullen Hyundai Santa Fe XL omarmen

Spyshots
> Artikel lezen

Santa Fast is de treffende naam van deze maniakale Hyundai

Tuning & styling
Santa Fast is de treffende naam van deze maniakale Hyundai
> Artikel lezen

Hyundai Santa Fe minimaal bijgepunt

Autonieuws
Hyundai Santa Fe facelift
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.