Autonieuws

Autoverkoop daalt ook in maart

Autodealend Nederland moet opnieuw inleveren, hetzij minder dan in februari. Uit de meest recente statistieken is op te maken dat de verkoop van nieuwe auto’s met 7,2% daalde ten opzichte van maart 2010. Een maand eerder bedroeg de afname nog tien procent.

Met maart achter ons liggende is het eerste verkoopkwartaal voorbij. Uit de cijfers van het RDC blijkt dat in die periode in totaal 166.703 nieuwe registraties zijn uitgevoerd en dat zijn er 7,6% minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De daling is overigens in overeenstemming met de prognose voor heel 2012. Branchevereniging Bovag en RAI denken dat er zo’n half miljoen nieuwe auto’s verkocht gaan worden, vijftigduizend minder dan in 2011.

Top-5 merken
Tot de top-5 van best verkopende merken behoort Volkswagen dat met 18.414 registraties een flinke voorsprong heeft op de nummer twee Ford (13.357). Toch is het niet allemaal hoera en hosanna bij Pon’s automobielhandel, de Nederlandse importeur van het Duitse merk. Ten opzichte van 2011 hebben ze ruim 12% moeten inleveren. Ford daarentegen plust juist met een kleine acht procent. Peugeot, nummer drie in de lijst, blijft aardig stabiel verkopen. In Breukelen lopen ze momenteel 255 nieuwe Peugeots achter ten opzichte van het eerste kwartaal van 2010. Bij Opel Nederland plussen ze juist 174 registraties en dat maakt hen een totaal van 12.694 exemplaren nummer vier in de top-5 op merkniveau. Rode lantaarndrager hiervan is Renault dat met een min van 24% al evenzo gekleurde cijfers schrijft over de eerste drie maanden van 2012. Bij de Fransen blijft de teller tot dusver steken op 11.389 registraties, drieënhalfduizend nieuwe Renaults minder.

Opvallende stijgers/dalers
Dat het aanscherpen van de fiscale grenzen nadert – 1 juli aanstaande – is te merken bij sommige merken; die laten een behoorlijke daling zien als gevolg van dat hun modellen na deze datum niet langer met een gunstige bijtelling dan wel ander voordeel te rijden zijn. Van de merken die tot de eerdere profiteurs behoren is Fiat de grootste daler met een afname van meer dan de helft. Maar ook Seat, Suzuki, Skoda en Toyota zagen hun verkoop sterk dalen in vergelijk met het eerste kwartaal van 2010. Renault en Volkswagen hadden we daarin al genoemd.
Opvallend is dat de duurdere merken nu juist hun slag lijken te slaan met Lexus als stormram. Het Japanse luxemerk verkocht tot dusver maar liefst drie keer zoveel nieuwe auto’s. Ook Lancia gaat lekker met een plus van 189% en blijft Kia het onveranderd goed doen met een toename van 80%. Een ander merk dat in de lift zit is Mazda (+32%) en dat heeft alles te maken met de zakelijk interessante CX-5 die de komende maanden nog goed is voor 20% bijtelling. Jaguar en Land Rover kijken ook weer tegen de zwarte cijfers aan en bij Porsche en Ferrari is het taart snijden met in het laatste geval een toename van 300% (van 5 naar 15 registraties).

Gerelateerde artikelen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.