Autonieuws

Elektrische Renault Zoë vanaf € 20.690,-

Vergeet de Fluence ZE en de Twizy, de Zoë is Renault’s eerste elektrische auto die daadwerkelijk een potje kan breken. De actieradius is toereikend, hij komt representatief voor de dag en is redelijk praktisch ingesteld. Maar ernaast is de Zoë ook betaalbaar. In de herfst is de dealerintroductie en de prijs begint bij € 20.690,-.

Met een lengte van 4,08 meter, breedte van 1,73 meter en een hoogte van 1,57 meter is de Renault Zoë iets groter dan de huidige Clio. Wij hebben ons echter door een woordvoerder van het Franse merk laten vertellen dat de Zoë uiteindelijk onder de Clio komt te vallen, hetzij het model als Z.E. (Zero Emission) eigenlijk onder een specifiek leveringsprogramma binnen Renault valt. Dat zie je ook terug in het design van de auto. Dat wijkt toch enigszins af van de reguliere Renaults, al zijn er ook overeenkomsten zoals de opengewerkte grille dat onderdeel zal uitmaken van alle nieuwe modellen van de Fransen.

R-Link
Op het eerste gezicht wijkt het interieur van de Zoë niet of nauwelijks af van dat van iedere andere Renault. Achter het dashboard schuilen echter enkele technieken die nooit eerder in een Fransoos te vinden waren. Zo is de Zoë de eerste Renault met R-Link, een geavanceerd infotainmentsysteem met de mogelijkheid tot internetverbinding en vele van diens mogelijkheden (apps, services, etcetera), navigatie, multimedia en stemherkenning. Tevens biedt R-Link de mogelijkheid om de prestaties te bekijken op het gebied van zuinig rijden en die te verbeteren met behulp van eco-scoring en eco-advies. De bediening en de weergave geschiedt via het 7 inch grote en vrijstaande paneel in de middenconsole. Het standaard geleverde My Z.E. voorziet dan weer in het kunnen connecten van externe apparaten met de auto, waarmee tevens informatie is raad te plegen over het laadniveau en (dichtbijzijnde) oplaadpunten.

Standkachel
Staat de Zoë aan een laadpunt gekoppeld dan zorgt de programmeerbare voorverwarming/-koeling dat de tempratuur in de auto altijd aangenaam is. Zodra men instapt is het dus behaaglijk in het interieur. Wit, blauw of chroom zorgen vervolgens weer voor een aangename uitstraling. Als Zen-uitvoering bevat de Zoë standaard het ‘Take Care by Renault’ dat naast de standkachel bestaat uit een verstuiver van verkwikkende of ontspannende geuren, een ioniseerapparaat dat zuivere lucht garandeert, een vervuilingsensor en meubilair met een speciale Teflon-coating voor het makkelijk schoonmaken van de bekleding.

Range OptimiZEr
Waar het bij de Elektrische Zoë echter allemaal om draait is de aandrijflijn. In tegenstelling tot de Fluence Z.E. is het voedende accupakket niet uitneem- en dus verwisselbaar, maar permanent vastgeschroefd in de bodem van de auto. De elektromotor genereert 65 kW en levert een direct koppel van 220 Nm. De opgegeven maximale actieradius bedraagt 210 kilometer, maar zoals dat typerend is voor een elektrische auto is deze erg afhankelijk van diverse factoren (rijgedrag, weersomstandigheden, soort traject). Om het bereik te vergroten voorzag Renault in slimme software - de zogenoemde Range OptimiZEr - die het verbruik beperkt. In de stad kan er zo tot 25% bespaard worden. En opladen hoort ook een makkie te zijn. De Zoë is niet kieskeurig. Een speciale lader zorgt ervoor dat je zowat overal kan opladen, ongeacht ampères of voltages. Dat duurt dertig minuten in het beste en negen uur in het slechtste geval.

In september staat de Renault Zoë bij de dealers. Zoals gezegd start de prijs bij net geen 21 mille.

Gerelateerde artikelen

Waarom de Renault ZOE de ideale elektrische auto is

Autonieuws
> Artikel lezen

Lage bijtelling? Wat te denken van de Renault ZOE?

Autonieuws
Lage bijtelling? Wat te denken van de Renault ZOE?
> Artikel lezen

Renault Zoe RS: moderne tegenhanger voor Renault 5 Turbo?

Autonieuws
Renault Zoe RS: moderne tegenhanger voor Renault 5 Turbo?
> Artikel lezen

Renault Zoe e-sport: bommetje vol Formule E-technologie

Autonieuws
Renault Zoe e-sport: hatchbak vol Formule E-technologie
> Artikel lezen

​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe

Overige
​Elektrisch rijden voor luttele tientjes per maand, het kan met de Renault Zoe
> Artikel lezen

Elektrische Renault Zoe nu 400 km actieradius

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.