Autonieuws

Even schrikken: Bentley EXP 9 F

Dit is de Bentley EXP 9 F, de beloofde SUV conceptcar van Bentley. Het studiemodel is zojuist in Genève onthuld en moet op zijn zachtst gezegd even inwerken. Wen er echter maar alvast aan, want Bentley heeft productieplannen.

We wisten op voorhand dat Bentley aan een SUV werkte, maar als de eerste foto´s je dan daadwerkelijk onder ogen komen is het alsnog even wennen. Deze Grand Touring Bentley, zoals de fabrikant het concept omschrijft doet het volgens hen net zo goed in de zandduinen als bij een galapremiere en op de Autobahn. Het is onmiskenbaar een Bentley, maar wel van een heel ander soort. En daar is markt voor. Volgens Bentley hebben veel van hun klanten al een SUV in hun bezit en waarderen zij het luxeueuze en veelzijdige karakter van een auto als deze. Een behoefte waarin Bentley uiteraard ook graag wil voorzien.

Historisch verantwoord
Het design maakt ongetwijfeld de tongen los, maar is wel degelijk historisch verantwoord. Kijken we naar het front dan zijn er niet alleen overeenkomstige kenmerken met de huidige modellen (Mulsanne en Continental), ook heeft Bentley er alles aan gedaan om te verwijzen naar de fameuze Blower Bentley´s. Zo is de LED-dagrijverlichting gevormd om de ronde luchtinlaten die de motor van koele lucht moeten voorzien. Een concept dat men vroeger ook hanteerde, alleen toen ontbraken de LED´s uiteraard. De 23 inch lichtmetalen wielen zijn voorzien van een centrale lock zoals Bentley´s Le Mans-modellen uit de jaren ´20 die ook hadden. En de achterzijde? Die doet ons heel sterk denken oude Continental.

Alleen de mooiste materialen
Het interieur is zoals dat van een Bentley verwacht mag worden: super-de-luxe. De meest schitterende leer-, hout- en wolsoorten zijn toegepast om het binnenste tot een luxeueus vertrek te maken. De achterpassagiers kunnen kiezen voor twee opstellingen. De eerste voorziet in een werkplek terwijl de tweede opstelling is gericht op relaxen. En wanneer de achterstoelen niet in gebruik zijn, kunnen deze naar voren geschoven worden voor extra bagageruimte. De achterklep bestaat uit twee delen waardoor een picknickbankje onstaat. Ook hier is leer toegepast voor een lekkere zachte zit en indien gewenst kan Bentley´s ´Bespoke´ afdeling voorzien in een picknickset met zilveren bestek en kristallen glazen. Alleen het beste van het beste uiteraard.

W12
De conceptcar EXP 9 F is voorzien van de 6.0 liter W12 die volgens Bentley rond de 600 pk en 800 Nm moet kunnen opwekken. Daarmee claimen de Britten dat dit de snelste SUV ter wereld is. Ondanks de W12 in het vooronder laat het prestigemerk weten tevens kansen te zien voor het toepassen van de 4.0 liter V8 of een hybride aandrijflijn in de auto.

Doorontwikkelen
Tijdens zijn debuut op de Autosalon van Genève zal Bentley de meningen van het publiek en haar klanten gaan polsen om te kijken hoe ze de EXP 9 F door kunnen ontwikkelen tot een productiemodel. Eén ding is zeker: hij gaat er komen. Op jaarbasis wil Bentley er 3.500 tot 5.000 van gaan produceren. Vooral de Aziatische markt zal daarvan een groot deel gaan afnemen.

Gerelateerde artikelen

Stijlvol geweld: Bentley Bentayga Field Sports by Mulliner

Lifestyle & design
> Artikel lezen

Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga

Autonieuws
Kluis met vingerafdrukscan in Bentley Bentayga
> Artikel lezen

Derde motor Bentley Bentayga een V8-benzine

Autonieuws
> Artikel lezen

Stekkeren met de Bentley Bentayga Hybrid

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley zet klauwen in Bentayga Falconry Edition

Autonieuws
> Artikel lezen

Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles

Autonieuws
Bentley Bentayga Mulliner overtreft alles
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.