Autonieuws

Officieel: Jaguar XF Sportbrake

De aanval op de Duitsers wordt door Jaguar sterker en sterker ingezet. Het nieuwe wapenfeit tegen de 5-serie, E-klasse en A6 is deze XF Sportbrake, volgens de Britten de meest veelzijdige variant van de XF.

Jaguar moet groeien en de XF vormt daarin het belangrijkste wapenfeit. Sinds de update van vorig jaar waarbij het front scherper en dynamischer werd en vooral ook de nieuwe 2.2 liter dieselmotor zijn intrede deed kan het niet anders zijn dan dat er in Duitsland op verschillende hoofdkantoren een lichte nervositeit waarneembaar is geweest. Dat zal nu ook het geval zijn. Want ondanks dat de XF Sportbrake het de 5-serie Touring, E-klasse Estate en A6 Avant niet onmogelijk zal gaan maken zullen de Britten ongetwijfeld een graantje mee gaan pikken van de populariteit van de Duitse drie in dit segment.

Chromen strip
Een beetje vreemd voelt het echter nog altijd wel. Dat moeten we toegeven. Een stationwagon van Jaguar is nu eenmaal niet geheel zonder rumoerig verleden. Maar ondanks dat kunnen we ze in Engeland niet van angst beschuldigen. Eerder lef. En creativiteit. Want je kunt er van zeggen wat je wilt, het design is zonder meer geslaagd. Vanaf de B-stijl is de XF Sportbrake geheel opnieuw getekend waarbij vooral de D-stijl met zijn zwart gelakte kleur en chromen strip absoluut onderscheidend is.

Ruimtelijk
Van een XF met een stukje extra is dus zonder meer geen sprake. Ook niet binnenin. Behalve dat de daklijn achterin 48 mm hoger ligt werd ook de achterbank geheel opnieuw vormgegeven om zodoende meer plaats te bieden aan drie personen. Dankzij de mogelijkheid deze in een 60:40 verhouding neer te klappen ontstaat 1.675 liter bagageruimte (normaal 550 liter). Dankzij vloerrails en daarbij behorende accessoires wordt het veelzijdige karakter van de auto nog eens onderstreept. De achterklep is optioneel elektrisch te openen en te sluiten. En om ook met volledige bepakking voor dynamische rij-eigenschappen garant te kunnen staan is de Sportbrake uitgerust met automatisch in hoogte verstelbare luchtvering achter, in plaats van de standaard veren van de reguliere XF.

Louter dieselmotoren
Het motorengamma bestaat opvallend genoeg enkel uit dieselmotoren. Instapper is de nieuwe 2.2 liter viercilinder met 190 pk. De 3.0 liter V6 met dubbele turbo is leverbaar met 240 en 275 pk waarbij de laatste met een koppel van 600 Nm garant moet staan voor ongekend rijplezier.

Prijsindicatie
De Jaguar XF Sportbrake zal eind dit jaar bij de dealers staan. Eerder zien? Op de Autosalon van Genève beleeft het model zijn werelddebuut. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend, maar reken op een vanafprijs van ongeveer 58 mille.

Gerelateerde artikelen

Jaguar presenteert nieuwe XF Sportbrake

Autonieuws
Jaguar presenteert nieuwe XF Sportbrake
> Artikel lezen

Jaguar haalt streep door stationwagens

Autonieuws
Jaguar haalt streep door stationwagens
> Artikel lezen

Dus toch: Jaguar XF Sportbrake krijgt opvolger

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Jaguar XF Sportbrake in tenniscamouflage

Autonieuws
Nieuwe Jaguar XF Sportbrake in tenniscamouflage
> Artikel lezen

Jaguar XF R-Sport: XF diesel met grote bek

Autonieuws
Jaguar XF R-Sport
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.