Autonieuws

Audi RS5 Cabriolet: niet voor ijdeltuiten

Audi heeft de lekkerste RS van dit moment gepresenteerd: de RS5 Cabriolet. Waarom? Heel simpel, omdat het een cabriolet is. En het moet zonder twijfel optimaal genieten zijn van de V8-sound zonder de interferentie van een (geluidswerend) dak tussen uitlaat en het menselijk gehoor.

Met de motorconfiguratie hebben we het eigenlijk al prijsgegeven, maar desondanks is het niet verrassend dat de RS5 Cabriolet technisch identiek is aan de coupé. Voorin ligt de bekende 4.2 liter atmosferische achtcilinder waarover ook de nieuwe RS4 beschikt. Het vermogen reikt tot 450 pk, terwijl het koppel een hoogte kent van 430 Nm. Accelereren naar ‘100’ verloopt in de RS5 Cabrio in 4,9 seconden en de topsnelheid is naar Duits gebruik afgeregeld op 250 km/h. Indien gewenst kan dit tegen meerprijs verhoogd worden naar 280 km/h. Niet voor ijdeltuiten dus, deze RS.

Serieus werk 
Zoals je van een Audi van dit kaliber mag verwachten is de standaarduitrusting omvangrijk. Daartoe behoren onder meer de zeventraps S-Tronic transmissie, Audi Drive Select dat bestaat uit adaptieve dempers en een instelbaar uitlaatsysteem, quattro-vierwielaandrijving en het kroonwieldifferentieel. Wat dit differentieel bijzonder maakt is dat het veertig procent lichter is dan een conventioneel differentieel, maar bovenal de verdeling van de aandrijfkrachten tussen voor- en achteras zonder vertraging kan regelen. Uiteindelijk leidt dat tot het langer neutraal blijven van de auto tijdens het serieuzere stuurwerk. Onder normale omstandigheden is de verhouding 40/60, maar indien nodig kan 70% van de aandrijfkrachten naar de voortrein worden gestuurd en 85% naar de achterwielen.

Tien mille
Audi weet nog niet wat de RS5 Cabriolet in ons land moet kosten. Afgaande op het prijsverschil tussen de minder potente A5 Coupé en de A5 Cabriolet zal dat tussen de zeven à negen mille bedragen. Houd rekening met tien mille bovenop de RS5 Coupé en je zit er niet ver naast. De vanafprijs van de RS5 Cabriolet zal dus zo’n 125.000 euro bedragen. Vanaf het voorjaar van 2013 staat de enige open RS bij de dealers.

Gerelateerde artikelen

B&B’s supercharger op Audi RS 4 doet wonderen

Tuning & styling
B&B’s supercharger op Audi RS 4 doet wonderen
> Artikel lezen

Het bewijs: Audi RS5 Cabriolet in ontwikkeling

Spyshots
Het bewijs: Audi RS5 Cabriolet in ontwikkeling
> Artikel lezen

Prijzen Audi RS5 Cabriolet doen ons verlangen naar het voorjaar

Autonieuws
Prijzen Audi RS5 Cabriolet doen ons verlangen naar het voorjaar
> Artikel lezen

Dit kunnen de nieuwe Audi RS 4 en RS 5

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.