Autonieuws

‘2.3 liter turbomotor voor nieuwe Ford Focus RS’

Natuurlijk komt er weer een Ford Focus RS, alleen duurt dat nog wel enige jaren. Maar nu al duiken de eerste speculaties rondom de auto op. Zo zou de toekomstige Focus RS volgens het Britse Top Gear de beschikking krijgen over een 2.3 liter viercilinder turbomotor.

Hoewel een nieuwe Ford Focus RS nog niet officieel is bevestigd, twijfelt niemand eraan dat hij er gaat komen. Ook niet de mensen bij Ford TeamRS, de prestatiedivisie van het merk in Europa. De Britten spraken namelijk met Jost Capito, een topman binnen Ford TeamRS. Hij zegt dat het een hele klus wordt de laatste Focus RS te evenaren, maar toch heeft het team dat aan de volgende generatie gaat werken de aanpak daarvoor al helemaal voor ogen: ‘de nieuwe RS moet gelieve over een nog dikker uiterlijk beschikken als de laatste en minstens 320 pk ophoesten’.

2.3 liter
Dat de 2.5 liter vijfcilinder turbo niet meer terug zou keren in een Focus was duidelijk. Onder andere de kostprijs van de krachtbron en de strenge emissie-eisen maken het voor Ford onaantrekkelijk opnieuw deze motor te gebruiken, hoe graag ze dat ook zouden willen. Daarnaast hebben consumenten te maken met stijgende brandstofprijzen.
Maar Ford acht de 2.0 liter Ecoboost die in de Focus ST ligt niet capabel genoeg om de gewenste prestaties voor de nieuwe RS te realiseren. De fabrikant zou zijn pijlen hebben gericht op de viercilinderturbo met een slagvolume van 2.3 liter die initieel wordt ontwikkeld voor de Amerikaanse Mustang. Vervolgens denken ze aan de hand van een potentere turbocharger, directe injectie en balansassen het gewenste resultaat voor de RS te halen.
Dan het motorgeluid. Zelfs met de beste wil is een viercilinder niet in staat de bijzondere sound van de vijfpitter te evenaren. Dat weet ook Ford, maar ze zullen zeker hun best doen klanten niet teleur te stellen. Hoe, dat weten ze nog niet precies, maar het zal iets van een kunstmatige ingreep worden.

RevoKnuckle
De nieuwe Focus RS zal krachtiger en sneller zijn dat zijn voorganger, maar reken nog altijd niet op vierwielaandrijving. Hoewel Ford zich meerdere malen hierover heeft gebogen zullen ze blijven vasthouden aan RevoKnuckle. Alle krachten zullen dus wederom louter op de voorwielen worden losgelaten. Ten opzichte van vierwielaandrijving bespaart het nu eenmaal gewicht en bovendien is Ford’s AWD-systeem niet geschikt voor het verlaagde onderstel van de Focus RS. Per slot van rekening houdt het de vraagprijs van de RS lager. Maar de geavanceerde ophanging was weer te duur om op de Focus ST toe te passen.

Gerelateerde artikelen

Een nieuwe Focus, een nieuwe Ford RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Zowaar, Ford Focus RS kan nog scherper

Autonieuws
> Artikel lezen

Hebbeding: Drift Stick in je Ford Focus RS

Autonieuws
> Artikel lezen

Team Sky volgt Tour in snelle Focus RS

Autonieuws
Team Sky volgt Tour in snelle Focus RS
> Artikel lezen

Mountune stopt Ford Focus RS meer pk's toe

Tuning & styling
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.