Autonieuws

Autoverkopen januari 2012 laten daling zien

De autoverkopen in 2012 zijn begonnen zoals de brancheverenigingen al een beetje hadden voorspeld, negatief dus. In januari zijn er 70.418 nieuwe auto’s op kenteken gezet en dat is 5,8 procent minder dan in deze maand vorig jaar.

Bovag en RAI verwachten dat de autoverkopen dit jaar een daling van 50.000 registraties zal laten zien ten opzichte van 2011 toen 550.000 nieuwe auto’s werden verkocht. De maand januari was meteen al tekenend voor deze voorspelde daling, hoewel het feitelijk nog niets zegt over de verkoopmaanden die nog komen gaan in 2012.

Inleveren
Volkswagen verkocht het beste afgelopen maand, maar het aantal van 8.506 moet ook voor hen een domper zijn ten opzichte van de ruim tienduizend registraties in januari 2011. Bij nummer twee schittert echter een glimlach. Zij gaan in 2012 goed van start met 6.221 nieuwe auto’s. Vorig jaar moest het nog genoegen nemen met duizend minder toekomstige Ford-bezitters. De Nederlandse Peugeot-dealers deden het ook niet slecht. Samen waren ze goed voor 5.942 handtekeningen en importeur Renault kon 4.588 orders noteren. Toyota, waarvoor 2011 letterlijk een rampjaar was, maar dat van plan is terug te knokken in 2012 kan nog niet bouwen op de Nederlandse automobilist. Ze sluiten weliswaar de top-5 van best verkopende merken in januari af, maar met slechts 4.423 nieuwe bestellingen. Een daling van een kleine duizend Nederlandse Toyota’s in vergelijk met de eerste maand verleden jaar.

Waar is de Passat?
Bekijken we de cijfers op merkniveau, dan blijkt dat kleinere, zuinigere auto’s nog altijd onverminderd populair zijn. De kop wordt aangevoerd door de Polo. Volkswagen verkocht er in januari 3.244 stuks van, waarvan het gros de 1.2 TDI BlueMotion betrof. De verwachting is dat dit ook nog wel even zo blijft, aangezien het 3-cilindermodel nog tot zeker 2014 belastingvrij te rijden is. Ford en Peugeot deden eveneens goede zaken, maar dan met hun allerkleinste; de Ka scoorde 2.248 nieuwe liefhebbers en de 107 kan rekenen op nog eens tweeduizend nieuwe fans. Daartussen bevindt zich nog de Volkswagen Golf met 2.180 exemplaren inclusief de Plus-kopers. Opvallend is dat op de vijfde stek een D-segmenter staat. Het betreft de Peugeot 508. De Volkswagen Passat heeft zijn meerdere moeten erkennen. Al enige tijd hijgde hij in de nek van de Duitser, maar met 1.872 stuks in januari is de troon in het D-segment dan eindelijk voor de grote Fransoos. Voorlopig. Volgende maand laten we je weten of de 508 nog steeds majestueus erbij zit....

Gerelateerde artikelen

BMW België geeft primeurtje weg bij online configurator 8-serie

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Skoda Octavia (Combi) naar buiten

Spyshots
> Artikel lezen

BMW M2 Competition komt nog harder feestvieren

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo combineren échte mannen werk en privé

Autonieuws
Zo combineren échte mannen werk en privé
> Artikel lezen

Veramerikaanste Toyota Camry lost Avensis af

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.