Autonieuws

Volgende Mazda MX-5 terug naar het origineel

Licht, puur en betaalbaar, drie redenen waarom de Mazda MX-5 van meet af aan een grote schare fans achter zich wist te krijgen. Ruim twee decennia na dato is hierin eigenlijk niets veranderd. Toch heeft Mazda de ambitie uitgesproken terug te willen keren naar het origineel.

De huidige MX-5 begint intussen aardig op leeftijd te raken. Ondanks een stevige facelift in 2009 draait hij toch al weer sinds 2006 mee. Mazda werkt daarom achter de schermen aan een compleet nieuwe MX-5. En als het aan Japanse fabrikant ligt gaat die weer helemaal terug naar de eerste generatie. Het liefst nog ‘verder’.

Streng dieet
Met dit laatste doelt Mazda in eerste instantie op het leeggewicht. De eerste MX-5, gelanceerd in 1989, weegt schoon aan de haak nog geen 950 kilogram. Veiligheidseisen, maar ook meer luxe aan boord hebben het gewicht van de huidige MX-5 opgestuwd naar 1.080 kilogram. Daarmee is de roadster nog altijd geen zwaargewicht, maar een toename van 14% drukt wel degelijk op de (pure) prestaties. ‘We moeten weer terug naar het toen’, zegt Mazda. Naar verluidt gaan sommige ingenieurs nog een stap verder en willen deze de nieuwe MX-5 zelfs onder 900 kilogram krijgen. Innovatieve lichtgewicht materialen zouden dit mogelijk moeten maken.

Betaalbaar
USP nummer drie roept dan echter dan al gauw een halt toe. Aan nieuwe technieken hangt vaak ook een bepaald prijskaartje. Wil Mazda de nieuwe MX-5 dus betaalbaar houden, dan moet het gematigd met dure grondstoffen strooien. Goedkoper zal de vierde generatie (in ons land) sowieso worden. Dat heeft uiteraard veel te maken met zuinigere en schonere krachtbronnen. SkyActiv heeft deze deur voor Mazda geopend. 

Opties genoeg 
Welke motor precies de achterwielen aandrijft is momenteel gissen. In de wandelgangen worden er twee genoemd: een 1.3 en een 1.5 liter. Beide viercilinders voorzien van een turbo. Ook zou Mazda kijken of een rotatie- annex wankelmotor tot de mogelijkheden behoort. Tevens wordt elektrische aandrijving niet uitgesloten. Genoeg opties in ieder geval, al gaat het Mazda er voornamelijk om dat de nieuwe MX-5 weer net zo’n onvervalste, spannend ogende roadster wordt als de generaties ervoor. In de loop van 2014 zullen we het gaan meemaken.

Gerelateerde artikelen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Afneembare hardtop voor Mazda MX-5 Cup

Autonieuws
> Artikel lezen

Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5

Autonieuws
Mazda komt met restauratieplan voor originele MX-5
> Artikel lezen

Waarom wij eeuwige liefde verklaren aan de Mazda MX-5 RF

Autotests
> Artikel lezen

Fotoserie Mazda gooit nog wat kolen op het vuur

Fotogalleries
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.