Autonieuws

MINI winnaar Dakar 2012!

Vandaag werd er geschiedenis geschreven in Zuid-Amerika: Stephane Peterhansel vierde zijn tiende Dakar-overwinning. Dit resultaat betekende tegelijkertijd de eerste triomf van de MINI ALL4 Racing en het X-raid Team in dit gruwelijk zware evenement!

“Wij hebben eindelijk onze doelstelling gerealiseerd: onze eerste overwinning in de Dakar Rally,” zei Monster Energy X-raid Team Manager Sven Quandt nadat Stéphane Peterhansel over het podium reed. “In deze Dakarrally heeft de MINI ALL4 Racing overduidelijk zijn buitengewone betrouwbaarheid en grote potentieel aangetoond.”

Top 10
Maar Peterhansel’s overwinning was niet het enige succes voor het team want alle vijf ingezette MINI’s ALL4 Racing behaalden een plaats in de top tien. Nani Roma maakte veel indruk door drie special stages te winnen en als tweede te eindigen. Leonid Novitskiy uit Rusland zag zijn constante rijden beloond met een vierde plaats en bewees, dat zijn rijstijl de juiste benadering is om succesvol te zijn. Hij won de eerste klassementsproef en daarna zorgde hij ervoor niet in grote problemen te raken. Zijn vierde plaats is overigens het beste resultaat tot nu toe van een Russische rijder bij de personenwagens in de Dakar. Daarnaast was hij de hoogst geklasseerde semiprofessionele coureur in de Dakar 2012.

Orlen
Lange tijd zag het er naar uit dat het Pools-Belgische koppel Krzysztof Holowczyc /Jean-Marc Fortin aanspraak zouden maken op een podiumplaats. Op de 10e klassementsproef raakten zij met hun ORLEN MINI ALL4 Racing echter in de problemen die hun kans op een podiumplaats deden verdwijnen als sneeuw voor de zon. De vijfde Monster Energy X-raid Team MINI, van de Portugees Ricardo Leal dos Santos completeerde het teamsucces in hun rode MINI ALL4 Racing met een achtste plaats in de eindrangschikking.

Kleurrijk
Het aantal MINI’s All4 Racing nam van één in 2011 toe tot vijf dit jaar. Elk in een eigen kleur - groen, geel, oranje, rood en rood/blauw/wit - veranderden zij de woestijn in een kleurenspel. Vanaf de eerste special stage en gedurende het gehele evenement heeft een MINI ALL4 Racing op kop gelegen. Tevens werd acht keer een proef gewonnen.

Debuut in 2011
De MINI ALL4 Racing maakte vorig jaar zijn Dakar-debuut met de Fransman Guerlain Chicherit aan het stuur. De kleine rallyauto veroverde al snel de harten van de rallyfans maar een koprol tijdens de rustdag in de 2011 editie van Dakar betekende een vroegtijdig einde. Maar al enkele weken later, in het voorjaar van 2011, behaalde Peterhansel in de Abu Dhabi Desert Challenge de eerste overwinning met de MINI ALL4 Racing. In deze rally was de auto nog steeds in de klassieke rode kleurstelling maar vanaf de Silk Way Rally kleurde de MINI van Peterhansel groen.

Terug naar Duitsland
De rally-auto’s en alle servicevoertuigen worden nu verscheept naar Duitsland, waar zij medio februari zullen arriveren. En als snel daarna is het ‘back to business’ in het nieuwe FIA Cross-Country Rally World Cup seizoen.

Gerelateerde artikelen

Nieuwe MINI Countryman ook als plug-in hybride

Spyshots
Nieuwe MINI Countryman ook als plug-in hybride
> Artikel lezen

Praktische atleet: nieuwe Mini Countryman John Cooper Works

Autonieuws
Praktische atleet: nieuwe Mini Countryman John Cooper Works
> Artikel lezen

Meer details over MINI Countyman plug-in hybride

Autonieuws
Meer details over MINI Countyman plug-in hybride
> Artikel lezen

Britser dan Brits: de MINI Countryman Park Lane

Autonieuws
MINI Countryman Park Lane
> Artikel lezen

Elke MINI een John Cooper Works met 'OABJCW'

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.