Autonieuws

Interieur, MMI en glimp nieuwe Audi A3 onthuld

Op de technologiebeurs CES 2012 in Las Vegas ligt Audi een tipje van de sluier van de nieuwe A3 op. Hoofddoel van de deelname aan de CES is de presentatie van het nieuwe MMI-systeem, maar de Duitsers laten meer doorschemeren.

Om ons alvast kennis te laten maken met het nieuwe MMI-systeem heeft Audi op de CES niet enkel de componenten gepresenteerd, maar het complete interieur van de nieuwe A3. En daarmee doet men voor het eerst een onthulling over het model dat in maart op de Autosalon van Genève zijn debuut zal beleven. Wat we duidelijk zien is een typisch Audi-interieur met zeer strakke lijnen, een minimalistisch ingericht dashboard en de voor de A3 typerende ronde ventilatieroosters. Het 7 inch display op het dashboard is slechts 11 mm dik en oogt volgens Audi zo elegant als een iPhone. Wat we eveneens zien is dat de handrem voortaan elektrisch is waardoor er op de middentunnel extra ruimte is vrijgekomen. Ruimte die nodig is voor de vele multimediale functies die de auto biedt en vooral ook voor de nieuwe MMI-terminal.

Head-up
Het compleet nieuwe systeem is volgens Audi opgebouwd uit modules. Deze universele modules zijn noodzakelijk omdat de ontwikkeling van de elektronica vele malen sneller gaat dan de levenscyclus van een auto. Dankzij deze oplossing kan tussentijds continue vernieuwd worden. Leuk, maar wat biedt het vraag je je af. Audi laat weten dat het systeem van de grond af opnieuw is opgebouwd en ingericht. Daarbij zijn veel bestaande zaken herschikt, maar is er ook het nodige bijgekomen. De navigatie maakt voortaan bijvoorbeeld gebruik van Google Earth-beelden. De invoer daarvan kan via de nieuw ontwikkelde MMI-knoppen, maar ook met de touchpad zoals we die uit de A6, A7 en A8 kennen. Bijzonder echter is dat deze bij de A3 in de draaiknop geïntegreerd is en het naar onze smaak niet al te fraaie losse touchpad komt te vervallen. Om door te gaan op de navigatie is ook het head-up display aanzienlijk uitgebreid. De navigatieinstructies worden niet enkel klein en statisch weergegeven, maar worden geprojecteerd op de weg. Rijd je op een rotonde af, dan wordt de route over de weg ‘heengelegd’ waardoor je bijna onmogelijk de verkeerde afslag kunt nemen.

3D-beelden en social media
Naast het toch wel revolutionaire head-up display is Audi tevens de eerste fabrikant die het mogelijk maakt 3D-beelden te bekijken in de auto. Voorlopig zien wij er nog niet meteen de meerwaarde van in, maar leuk is het wel. Zo is het exterieur van de auto als render in het systeem opgenomen en kun je middels een exterieurview (in 3D) kijken hoe het met de bandenspanning, oliepeil en brandstofniveau gesteld is. Een Phone Box maakt het tot slot mogelijk om alle huidige smartphones te kunnen koppelen aan het systeem en je Facebook en Twitter te updaten, maar ook te surfen op internet. Genoeg van het priegelen met kabels? Audi werkt aan de mogelijkheid om via een vakje in de middenconsole draadloos je toestel op te laden. Een uitbreiding voor over een paar jaar.

Glimp
We haalden het in de vorige alinea al even aan, het exterieur van de auto wordt als render weergegeven in het MMI-systeem. En daarmee gunt Audi ons ook een glimp van het definitieve exterieur. Geheel zoals verwacht en reeds op de spyshots gezien ligt dat in lijn met de eerder gepresenteerde A3 concept, maar is het bovendien ook een zorgvuldige evolutie van zijn voorganger. Ook zo benieuwd naar de rest van de details? Binnen twee maanden weten we het, dan onthult Audi namelijk de compleet nieuwe A3 in Genève.

Gerelateerde artikelen

Audi A3 Ultra-modellen nu ook als benzine

Autonieuws
Audi A3 Ultra-modellen nu ook als benzine
> Artikel lezen

Audi's quattro-techniek is fikse omzetmaker

Autonieuws
Audi's quattro-techniek is fikse omzetmaker
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.