Autonieuws

Suzuki onthult XA Alpha concept

Op de Auto Expo in New Delhi heeft Suzuki de XA Alpha onthuld. De conceptcar geeft een glimp van een crossover op basis van de Swift en is primair ontwikkeld voor de Indiase markt.

In Europa zien we Suzuki weliswaar als een kleine autofabrikant, maar in India is het met afstand de marktleider. Dat alles heeft het merk te danken aan de in 1983 door Maruti in licentie gebouwde Alto. Het was de enige moderne auto die er destijds in India te koop was en al snel wist het merk een enorm marktaandeel op te bouwen. Tegenwoordig wordt onder de merknaam Maruti Suzuki een marktaandeel van ruim 50% bereikt. Dat komt neer op ruim 700.000 auto´s per jaar. Met twee moderne fabrieken weet Suzuki elk jaar 1,2 miljoen auto´s te produceren in India. Onze Suzuki Alto rolt daar ook van de band.

Nauwe samenwerking
Met de XA Alpha zet Suzuki een nieuwe stap in India. Het model is ontwikkeld voor een wereldwijde inzet, maar met primair India in gedachten. Het SUV-segment in dat land bedraagt een stevige 14% en niets daarvan gaat naar Suzuki. De Research & Development-afdeling van Maruti Suzuki en Suzuki Japan hebben daarop de handen ineengeslagen en deze conceptcar ontwikkeld en gebouwd. Slechts tien maanden hadden ze daarvoor nodig.

Europa?
Wat de plannen met de XA Alpha zijn is niet concreet. Het is niet eens bekend wat voor techniek er wordt gebruikt. Toch gaan we ervan uit dat dit niet zomaar een designconcept is maar dat er achter de schermen al daadwerkelijk aan een productiemodel wordt klaargestoomd. Als die niet al teveel afwijkt van deze studie zouden wij die best graag willen verwelkomen.

Gerelateerde artikelen

Fabriek Suzuki gesloten wegens een... panter

Autonieuws
Fabriek Suzuki gesloten wegens een... panter
> Artikel lezen

Suzuki Swift Sport is los: 140 pk en 230 Nm koppel

Autonieuws
Suzuki Swift Sport
> Artikel lezen

Suzuki gaat elektrisch met de e-Survivor Concept

Autonieuws
Suzuki
> Artikel lezen

Binnenkort al facelift voor Suzuki Vitara

Spyshots
Binnenkort al facelift voor Suzuki Vitara
> Artikel lezen

Betrouwbaarheidtest: Suzuki scoort, Peugeot valt door de mand

Autonieuws
Betrouwbaarheid
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.