Autonieuws

Lotus staat te koop

Parijs, september 2010. Lotus verrast vriend en vijand door op de autosalon in één klap een zondvloed aan nieuwe, toekomstige modellen voor te stellen. Ze moesten er allemaal komen. Waarom? Om uit de rode cijfers te raken. Maar Proton, de huidige eigenaar, kan hiervoor niet zorgen, en dus zet het Lotus in de etalage.

De directie van het Britse sportmerk is het beu om al vijftien jaar lang, sinds Proton Lotus in 1994 kocht, in de schulden te zitten. Lotus wil nu echt zo snel mogelijk een productievolume realiseren dat vergelijkbaar is met dat van bijvoorbeeld Ferrari. Die Italiaanse renstal bouwde vorig jaar een recordaantal bolides, maar liefst 7.000 stuks en dat is veel voor een dergelijke fabrikant. Lotus daarentegen bleef steken op slechts 1.985 auto’s. Een modellenoffensief zou voor Lotus een verviervoudiging van het productievolume moeten opleveren, maar dat vereist natuurlijk wel een belangrijke investering. En sinds kort ligt het management van Lotus daarover in de clinch met grootaandeelhouder Proton. Het Maleisische bedrijf wil (en kan) niet investeren, maar wou evenmin verkopen.

Noodgedwongen verkoop
Afgelopen maanden slonk de winst van Proton met meer dan tweederde. Een zaak die voor Lotus wel eens positief zou kunnen uitvallen. De druk op Proton om z´n verlieslatende Britse dochter af te stoten en zich op de thuismarkt te focussen wordt steeds groter. Inmiddels zijn er gesprekken met potentiële investeerders opgestart. Onder meer Genii Capital en – hoe kan het ook anders – enkele Chinese autobouwers worden genoemd. Dany Bahar, die bij Lotus de scepter zwaait en voormalig directielid bij Ferrari is, maakt zich sterk dat Lotus hooguit drie jaar na de start van z’n eerder voorgestelde modellenoffensief uit de rode cijfers is. Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Lotus Exige verder uitgemolken als Cup 430

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus 7, nu Caterham, still going strong na 60 jaar

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Exige Sport 410 kan er eigenlijk niet meer bij

Autonieuws
> Artikel lezen

Lotus Evora GT430: niet de snelste, wel de lekkerste

Autonieuws
Slechts 60 keer Lotus Evora GT430
> Artikel lezen

Eerbetoon: Lotus Exige Cup 430 Type 25

Autonieuws
> Artikel lezen

SUV van 'Chinese' Lotus slechts kwestie van tijd?

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.