Autonieuws

Nog twee jaar tot de nieuwe Audi R8

Eigenlijk hadden we het allemaal al eens gezien, en toch kwam de R8 als een donderslag bij heldere hemel. Nu, vijf jaar later, heeft Audi’s sportwagen nog altijd steevast een plekje op de lijst van meest begeerlijke sportwagens. Een opvolger is dus een logisch gevolg. In 2014 is het zover.

Over pakweg twee jaar zal Audi de nieuwe R8 voorstellen. Eerst in gesloten vorm en een jaar later als Spyder. Maar voordat het zover is ondergaat de huidige R8 nog een verjongingskuur. Die staat voor volgend jaar gepland. Wat we daarvan weten is dat de manuele 6-bak blijft. De gerobotiseerde transmissie (in feite een elektronisch gestuurde handbak) moet daarentegen het veld ruimen, en wel voor een zeventrapsautomaat, met dubbele koppeling uiteraard. Dat alleen is voldoende om de prestaties en het verbruik van de R8 wat te verbeteren.

e-tron
Op motorisch vlak eveneens weinig nieuws onder de zon. De V10 kent hooguit wat verfijning, dus verwacht geen schokkende vermogenswinst. Idem voor de V8. In het interieur zullen we de nieuwste versie van Audi´s MMI interface vinden en natuurlijk worden de eerste ouderdomsverschijnselen aan binnen- en buitenzijde weggewerkt met een net wat strakkere afwerking. Het grootste nieuws komt toch echt op het conto van de elektrische variant, gebaseerd op de e-tron. Nog voor 2013 ziet deze het levenslicht. De verkrijgbaar is overigens beperkt, want gelimiteerd.

Stijver en lichter
Na de facelift moet de R8 nog makkelijk twee jaar door kunnen. In 2014 staat de opvolger dan klaar om het stokje van het origineel over te nemen. Die volgende generatie zal gebaseerd zijn op Audi´s MSS-platform, een grotendeels in aluminium uitgevoerde architectuur die ook de basis vormt voor de aanstormende vervanger van de Lamborghini Gallardo. Door koolstofvezel toe te passen in onder meer de transmissietunnel, de B-stijl en het schutbord tussen de motor en de cabine, kan de R8 lichter worden gebouwd dan voorheen. Audi wil bij de nieuwe R8 ruim 100 kg gewicht besparen. Bovendien moet het eindresultaat een minstens 13% stijvere koets en structuur opleveren.

Bentley-V8
Om het achterste deel van de nieuwe R8 op te vullen valt Audi (in eerste instantie) terug op de bestaande tiencilinder, maar zal het de 4.2 liter V8 vervangen door de achtcilinder uit de Continental GT. Mede door twee turbo’s levert dit nieuwe blok in de Bentley 507 pk. In de basis-R8 zal dit mogelijk wat minder zijn, anders komt de meerwaarde van de weliswaar opgewaardeerde V10 in gevaar (550 pk). In een later stadium wordt deze dan ook vervangen door de V8-biturbo, uiteraard met ruim meer vermogen dan de instapversie. Pin ons hier niet op vast, maar de moderne turbomotor biedt nu eenmaal de potentie om krachtiger én naar verhouding zuiniger te zijn dan de atmosferische V10 ooit zou kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Audi R8 Audi Sport Edition: durf jij?

Autonieuws
> Artikel lezen

'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'

Autonieuws
'Geniet van de Audi R8 zolang het nog kan'
> Artikel lezen

Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer voorbij

Autonieuws
Avontuur elektrische Audi R8 e-tron al weer over
> Artikel lezen

Geen opvolger, wel nog een facelift voor Audi R8

Spyshots
> Artikel lezen

Audi presenteert R8 V10 RWS mét achterwielaandrijving

Autonieuws
Audi presenteert R8 met achterwielaandrijving
> Artikel lezen

Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts

Autonieuws
Audi passeert Abt met Audi Sport Performance Parts
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.