Autonieuws

Nu officieel: de nieuwe Mercedes SL

Sport Leight, dat heeft centraal gestaan bij de ontwikkeling van de nieuwe SL-klasse. Althans, dat lijkt Mercedes ons duidelijk te willen maken. Ook comfort, stijl en sportiviteit speelden een belangrijke rol. Maak kennis met de nieuwe Mercedes SL-klasse.

De geschiedenis van de SL gaat terug naar 1952 toen de eerste generatie het levenslicht zag. Met ruim 900 miljoen auto´s wereldwijd en enkele duizenden verschillende modellen behoort de SL volgens Mercedes´ topman Dieter Zetsche tot één van de weinige iconen in dat indrukwekkende wereldwijde wagenpark. En op zo´n icoon moet je zuinig zijn. Die kun je niet rigoureus gaan veranderen wanneer een nieuwe generatie zijn intrede doet. Mercedes is dan ook uiterst zorgvuldig te werk gegaan en heeft de SL vooral laten evolueren.

Aluminium
Designtechnisch mag dan van evolutie worden gesproken, onderhuids is er ook revolutionair werk verzet. De body van de SL is voortaan nagenoeg geheel uit aluminium vervaardigd waardoor deze 110 kg lichter is dan wanneer er staal gebruikt was. Mercedes is er trots op, want de SL 350 is dankzij de intensieve gewichtsbesparing in totaal 140 kg afgetraind. Het betekent meer dynamiek en tegelijkertijd betere rij-eigenschappen.

Meer vermogen, minder verbruik
In de lange neus van de SL heeft Mercedes uiteraard weer plaats gecreëerd voor de V8 van de SL 500. Het blok is 0,8 liter kleiner dan zijn voorganger, maar weet met 435 pk en 700 Nm toch voor 23 procent meer vermogen en 32 procent meer koppel garant te staan. Het verbruik nam met bijna een kwart af. Eveneens nieuw is de V6 in de SL 350. Die ontwikkelt 306 pk en 370 Nm en neemt genoegen met 6,8 l/100 km. Dat is maar liefst 30% zuiniger. Van 0-100 km/h sprint de SL 350 in 5,9 seonden terwijl de SL 500 daar slechts 4,6 seconden voor nodig heeft.

Magic Sky Control
Krachtiger, sneller en zuiniger dus. En ruimer. Want de SL is 50 mm langer en 57 mm breder en weet daardoor 37 mm meer schouderruimte en 28 mm meer elleboogruimte te bieden. Kortom, de bewegingsvrijheid van de inzittenden nam toe. Die kijken overigens uit op een stijlvol dashboard dat veel doet denken aan het binnenste van de SLS AMG en de SLK. Wie veel licht in het interieur wenst kan kiezen voor een glazen dak of het Magic Sky Control waarbij met een druk op de knop de lichtintensiteit in het interieur valt te regelen. Het meest genieten is het natuurlijk wanneer het dak volledig geopend wordt. Daar is 20 seconden voor nodig en uiteraard gebeurt het volledig automatisch.

Primeurs
Tot slot is Mercedes uiteraard trots op haar twee primeurs, al hebben we de fabrikant uit Stuttgart weleens spectaculairder noviteiten zien presenteren. De eerste die debuteert op de SL is Magic Vision Control waarbij de sproeikoppen van de ruitenwissers in de wisserbladen zijn geintegreerd. De tweede is FrontBass waarbij holle ruimtes in de auto worden gebruikt als klankkast voor de bass-speakers.

De orderboeken voor de nieuwe Mercedes SL worden per direct geopend. Het model staat in het voorjaar van 2012 bij de dealers.

Gerelateerde artikelen

't Is heerlijk nazomeren met de Mercedes-AMG SL 63

Autonieuws
> Artikel lezen

Prijzen voor Mercedes SLC en vernieuwde SL

Autonieuws
Prijzen voor Mercedes SLC en vernieuwde SL
> Artikel lezen

Mercedes-Benz SL klaar voor tweede leven

Autonieuws
Mercedes-Benz SL klaar voor tweede leven
> Artikel lezen

Vernieuwde Mercedes SL is officieel

Autonieuws
> Artikel lezen

Wat als de Mercedes SL Gullwing nú zou debuteren

Autonieuws
Mercedes-Benz SL|PURE design concept
> Artikel lezen

Hartelijk welkom, vernieuwde Mercedes-Benz SL

Autonieuws
Dit is de gefacelifte Mercedes-Benz SL
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.