Autonieuws

Verrassing uit Tokyo: Volkswagen Cross Coupe

Volkswagen noemt de in Tokyo onthulde Cross Coupe de SUV van de toekomst. Dat betekent uiteraard moderne hybridetechniek, maar ook een doorontwikkeld design-DNA en een autoconcept dat in deze klasse nog niet eerder is getoond.

Onder leiding van Walter de Silva en Klaus Bischoff hebben de Volkswagen-designers een naar onze bescheiden mening spannende SUV-coupé weten neer te zetten. Een model dat volgens Volkswagen het beste van twee werelden combineert. De Cross Coupé biedt enerzijds de praktische eigenschappen van een SUV, maar anderzijds de sportieve looks en sportieve rijervaring van een coupé.

MQB-platform
De conceptcar zoals die op de stand in Tokyo staat is volgepropt met primeurs. Allereerst is er het MQB-platform, Volkswagen´s nagelnieuwe platform waarop straks de Golf VI, A3 en Leon debuteren. Nooit eerder werd er een auto voorzien van dit platform getoond. Volkswagen laat met de Cross Coupé zien hoe multifunctioneel het platform is. Die multifunctionaliteit komt namelijk tot uiting in de vele aandrijfvormen die erin te combineren zijn. In dit geval zijn dat er feitelijk twee tegelijk; de Cross Coupé is namelijk elektrisch aangedreven en tevens een hybride.

Plug-in hybride
Onder de motorkap gaan de 150 pk en 210 Nm sterke TSI benzinemotor en de 40 kW (180 Nm) sterke elektromotor schuil. Achterin de auto - eveneens een primeur voor Volkswagen - ligt een 85 kW en 270 Nm sterke elektromotor die de achterwielen aan kan drijven. In principe kan de Cross Coupé enkel op de elektromotor voorin 45 km puur elektrisch rijden. Raakt de accu leeg dan schakelt de benzinemotor in en kan een actieradius van in totaliteit 855 km worden bereikt. Wie overschakelt op vierwielaandrijving of veel vermogen vraagt krijgt ondersteuning van de elektromotor die achterin ligt. Volgens de nieuwe meetmethode (NEDC) moet de Cross Coupé daarmee op een gemiddeld verbruik van slechts 2,7 l/100 km uitkomen in combinatie met een CO2-uitstoot van 62 g/km. Hoe verantwoord de Cross Coupé ook is, aan de prestaties valt dat niet af te lezen. De conceptcar sprint in 7 seconden naar 100 km/h en behaalt een topsnelheid van 201 km/h.

Over twee jaar in productie?
Volkswagen spreekt bij de Cross Coupé naar onze mening niet zomaar van een conceptcar. Daarvoor is de verstrekte informatie te uitgebreid. Zo laten de Duitsers weten dat het front dat we op de auto zien een verder ontwikkelde versie van het design-DNA van het merk is. Iets dat we in de toekomst terug gaan zien. Maar ook wat afmetingen betreft zijn de Duitsers uiterst nauwkeurig en uitgebreid. De Cross Coupé meet een lengte van 4.345 mm en is daarmee net iets langer dan een Golf maar korter dan een Tiguan. De breedte van 1.868 mm en hoogte van 1.523 mm komen eveneens precies tussen de Golf en de Tiguan in te vallen. Volkswagen claimt dat het model in een uiterst competitief segment terecht komt dat wij vooral zien als dat waarin de Nissan Qashqai, Mitsubishi ASX en Peugeot 3008 opereren. Maar dan wel met een nadrukkelijk sportief silhouet. Het klinkt alsof we over twee jaar zomaar kennis kunnen gaan maken met een productiemodel dat heel dicht tegen deze studie aanleunt. Wat ons betreft mag het!

Gerelateerde artikelen

Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer

Autonieuws
Volkswagen vertelt meer over R Pikes Peak-racer
> Artikel lezen

Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...

Autonieuws
Volkswagen's meest verkochte product in 2017 is...
> Artikel lezen

Hier is 'ie dan, de 290 pk sterke Golf GTI TCR

Autonieuws
> Artikel lezen

Stagiairs stoppen Volkswagen Golf 411 pk toe

Autonieuws
> Artikel lezen

Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla

Autonieuws
Volkswagen koopt EV-accu's in plaats van Tesla
> Artikel lezen

Opnieuw meer pk's voor Volkswagen Golf GTI

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.