Autonieuws

´De ene Audi zal de andere niet meer zijn´

´Gelikt, maar ik zie het verschil niet meer tussen een naderende A3 en een A6 Allroad!´ Het is een veel gehoorde opmerking over Audi’s conventionele designrichting. Inmiddels deelt ook de fabrikant de mening dat hun modellen nogal eenheidsworsten zijn. Ze gaan het anders doen.

Wolfgang Egger, het nieuwe hoofd van de designafdeling van Audi AG, zegt dat hij en zijn team reeds vergevorderd is met het doorvoeren van drie modelthema’s die ieder hun eigen specifieke stijlkenmerken bevatten. Onder het acroniem AQR heeft Audi haar toekomstige productlijn verdeeld in drie groepen: de A van Audi staat voor sedanmodellen en hatchbacks, de Q van Quattro voor de SUV’s, crossovers en Allroads en de R wordt geassocieerd met de sportmodellen.

Link
Bedoeling van AQR is dat autoconcepten meteen herkenbaar zijn binnen hun eigen groep door specifiek toegepaste designkenmerken. “Zo krijgen de A4 en A6 bijvoorbeeld een licht achterover leunende grille met koplampen die op een eigen manier afsteken tegen het front en de carrosserie, terwijl de grille van de toekomstige Allroads bijna rechtop komt te staan en die van de nieuwe R8 juist zo veel mogelijk horizontaal”, legt Egger uit. “Eigenlijk past Audi deze tactiek al wel toe, maar er is te weinig onderscheid. In de toekomst moet dat meer aanwezig zijn, maar zonder de merkidentiteit uit het oog te verliezen. Daar kunnen we niet omheen. Dat komt van bovenaf. De gewenste differentiatie zal dus vooral aankomen op unieke details.”

Weerspiegeling
Nieuwe Audi-ontwerpen kenmerken zich door een sterke link tussen technologie en design. Duidelijk gezegd: Onderhuids technologie zal bij nieuwe Audi´s zichtbaar zijn aan het oppervlak. Een goed voorbeeld daarvan is volgens Egger de onlangs gepresenteerde Crosslane Coupé. Bij dit studiemodel is het zogenaamde Multi Material Space Frame op diverse plaatsen zichtbaar: in de singleframe-grille, door openingen in de motorkap, in de dorpels, de A-stijl en zelfs in het passagierscompartiment, waar een strip van carbon een dragende functie vervult.

Exterieur is interieur
In de toekomst zullen ook interieurs van de verschillende Audi-modellijnen sterker van elkaar verschillen. "Wel zullen in- en exterieur nog nauwer op elkaar aansluiten en opnieuw is de Audi Crosslane Coupé daarvan een goede indicatie". Op dit moment ligt de focus van Audi Design de Q-reeks waarbij het draait om een robuuste, herkenbare verschijningen, maar er wordt eveneens gestreefd naar een ´eigen gezicht´ van ieder afzonderlijke Audi. Als voorbeeld daarvan moeten we e-trons van Audi nemen. Deze geven nu al behoorlijk concreet aan wat de proporties van Audi´s nieuwe generatie sportmodellen zal zijn. Tegelijkertijd belichamen de e-trons ten dele de richting van de meer klassieke Audi’s. Voor EV-modellen is Audi nog zoekende naar een designconcept dat perfect het ‘groene’ karakter van hun aandrijflijn weerspiegelt. Audi heeft daar al meerdere visies over maar weet nog niet helemaal hoe deze uitpakken.

 

Gerelateerde artikelen

Audi en Hyundai storten zich samen op brandstofcel

Autonieuws
> Artikel lezen

Hoe ver schiet Audi door bij nieuwe Audi RS 6?

Spyshots
> Artikel lezen

De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles

Autonieuws
De nieuwe Audi A1 Sportback: grootser in alles
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.