Autonieuws

Porsche

Porsche geïrriteerd door Audi-basis voor nieuw model

Het is niet de eerste keer dat Porsche en Volkswagen in de clinch liggen over wat het beste is voor de sportwagenfabrikant. ‘Voor een nieuw model dat een directe rivaal moet zijn van de Ferrari 458 Italia alleen het allerbeste’, vindt Porsche. Het moederbedrijf vindt echter schaalvoordeel belangrijker.

Porsche geïrriteerd door Audi-basis voor nieuw model

Dat Porsche broedt op een model tussen de 911 en de 918 mag geen geheim meer heten. Die nieuwkomer moet niet alleen een soort spirituele opvolger van de legendarische 959 vormen en een brug slaan, maar ook hét alternatief zijn voor de bejubelde Ferrari 458 Italia. Alleen het allerbeste zal dan goed genoeg zijn, en dat dan niets liever van begin af aan ontwikkelt in eigen huis. Dat is de resolute mening van Porsche. Moeder Volkswagen is het met het eerste eens, maar vindt het onnodig daarvoor hoge ontwikkelingskosten te maken terwijl er grote schaalvoordelen (dus hogere marges) te behalen zijn door technieken te delen.

Gallardo
Aangezien Volkswagen het laatste woord heeft zal Porsche voor hun nieuwe model noodgedwongen en dus met tegenzin gebruik moeten maken van het platform dat als eerste bedoeld is voor de Audi R8. De tweede generatie, dat wel. Daarnaast zou Porsche enige troost kunnen vinden in het feit dat ook het binnen VAG hooggeklasseerde Lamborghini hieraan moet geloven. De opvolger van de Gallardo zal namelijk ook komen te staan op deze compleet nieuw uit de koker komende bodemgroep.

2015
Terwijl Porsche en Volkswagen dit verschil van inzicht nog even uitvechten gaat Audi vrolijk door met het doorontwikkelen van het deels uit carbon opgetrokken platform. Met de e-tron concept toonde het, hetzij aan het oog onttrokken, al een voorproefje daarvan. Ergens in de loop naar 2014 moet het uitontwikkeld zijn, want niet veel later moet de nieuwe R8 klaar zijn. Achterin ligt dan overigens een V8 met twee turbo´s van Bentley die nu al dienst doet in de S8. Maar voor het allemaal zover is eerst nog de gefacelifte R8. Die zal volgens Autocar dat dit hele verhaal wist te achterhalen onthuld worden op de Autosalon van Genève met een sterkere 4.2 V8 en 5.2 V10. Respectievelijk zullen deze naar verwachting 450 pk en 550 pk produceren.

Redactie
Door Redactie

Gratis exclusieve verhalen ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief en we sturen je regelmatig exclusieve verhalen die niet op de site staan. Bovendien mis je nooit meer een leuk of uniek nieuwtje.

Zoeken

Merk- & modeldossiers