Autonieuws

Glinster van nieuwe Saab 9-3

Ondanks alle ellende gingen enkele mensen in een bijkantoortje van Saab gewoon door met het ontwikkelen van nieuwe modellen. De nieuwe 9-3 bijvoorbeeld. Aanvankelijk zou die er tegen 2013 moeten komen. Door de overname wordt dat later, maar uit deze schets blijkt dat de voorbereidingen in ieder geval getroffen zijn.

Afgelopen voorjaar liet Saab weten dat het, mocht het over voldoende financiële middelen beschikken, diverse nieuwe modelideeën in het vat heeft zitten. Een daarvan is de opvolger van de intussen toch wel sterk verouderde 9-3. Aanvankelijk zou dat model er eind 2012 moeten komen, maar door de aanhoudende perikelen dienden alle ambities, dus ook die van de nieuwe 9-3, van tafel geveegd te worden. Nu Saab door de Chinezen concerns Pang Da en Youngman veilig lijkt te zijn gesteld (we blijven wat terughoudend, want de overname moet nog goedgekeurd worden) kunnen de Zweden weer vooruitblikken op de toekomst, met de nieuwe 9-3 als één van de eerste nieuwkomers als we deze schets moeten geloven.

Saab 900
Afgelopen voorjaar liet Saab los dat de nieuwe 9-3 diverse stijlkenmerken mee zou krijgen van de Saab PhoeniX Concept, de prachtige studie die in Genève de show stal. Op basis daarvan zou deze vandaag opgedoken tekening inderdaad de toekomstige 9-3 kunnen zijn. Bovendien werd beloofd dat het nieuwe model tevens een knipoog zou zijn naar de klassieke 900 en ook daarvan heeft deze weliswaar vage schets alle schijn van.
Voor het technische verhaal is het eigenlijk nog te vroeg, maar met de onlangs gesloten overeenkomst met BMW voor de levering van diens turbomotoren duidt het erop dat nieuwe Saabs hierover de beschikking krijgen.

Overige plannen
Met een financiële injectie van naar verluidt meer dan één miljard euro maakt Saab zich ook op voor andere nieuwe modellen. Naast de nieuwe 9-3 zijn er plannen voor een model boven de 9-5, een sedan die dan de concurrentie opzoekt van bijvoorbeeld de Mercedes-Benz S-klasse. Ook wordt er gesproken over een grotere variant van de 9-4X als vervanger van de 9-7X. Beide uit de kluiten gewassen Saabs zijn initieel bedoeld voor de landen als China, Rusland en de VS. In Europa zijn we meer gecharmeerd van compactere modellen. Een Saab 9-1 of 9-2 bijvoorbeeld. Ook daarover wordt gedacht. Genoeg Saab in het verschiet dus. Nu maar hopen dat het voorspoedig met het merk blijft gaan.

Gerelateerde artikelen

'Nieuwe' Saab 9-3 ook in Nederland te koop

Autonieuws
Nieuwe Saab 9-3 vanaf nu te koop
> Artikel lezen

Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band

Autonieuws
Saab 9-3 rolt vanaf maandag weer van de band
> Artikel lezen

Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!

Autonieuws
Er zijn weer nieuwe Saabs in Nederland!
> Artikel lezen

De nieuwe Saab 9-3 zoals die er nooit gekomen is

Autonieuws
De nieuwe Saab 9-3 zoals die er nooit gekomen is
> Artikel lezen

Vernieuwde Saab 9-3 Griffin doet ´t in zijn ééntje

Autonieuws
Vernieuwde Saab 9-3 Griffin doet ´t in zijn ééntje
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.