Autonieuws

Mercedes-AMG werkt aan kleinere SLS

Een lang gekoesterde wens van AMG komt uit. Ze gaan een nieuw model onder de Mercedes SLS AMG bouwen. Deze ‘baby’ SLS moet een geduchte sparringpartner worden van de Porsche 911 en tegen 2015 marktklaar zijn.

Een gesprek met een hooggeplaatste designer bij Mercedes-Benz leverde al enige informatie op, maar nu bevestigt ook Christoph Jung, chef van de ontwikkelingsdivisie bij AMG, dat zijn werkgever werkt aan een kleinere, goedkopere sportwagen dan de SLS AMG. Een lang gekoesterde wens komt daarmee uit. Al enige tijd wil AMG de aanval openen op de Porsche 911. Wij hebben ons laten vertellen dat AMG zelfs liever voorrang had gegeven op een directe 911-concurrent dan de SLS, maar dat Mercedes-Benz daarvoor een stokje stak. De reden zou met ‘historisch erfgoed’ te maken hebben.

Erfgoed
De SLS AMG verkoopt zo goed en heeft AMG zoveel credit opgeleverd dat er (financiële) ruimte is ontstaan om alsnog die droom uit te kunnen laten komen. Ook de nieuwe AMG zal een achtcilinder bevatten. “Het moet een V8 zijn!”, zegt Jung. “Dat verwachten onze klanten.” Opnieuw speelt Mercedes’ nalatenschap dus een cruciale rol in de ontwikkeling.
Intussen kan AMG kiezen uit een rits achtcilinders. Waarschijnlijk blijft de 6.2 liter voorbehouden aan de SLS. Bovendien zou deze beul tegen de marktintroductie wel eens niet meer aan de emissie-eisen kunnen voldoen. Blijft over de 5.5 liter V8-BiTurbo en de atmosferische versie daarvan, onlangs gepresenteerd in de SLK 55 AMG.

Lichter
Volgens AutoExpress, die met Jung sprak, zou het vermogen tegen de 500 pk kunnen liggen. Een 7-traps versnellingsbak staat in verbinding met de achterwielen en de spurt naar 100 km/h zou rond de vier seconden bedragen met mogelijk een topsnelheid van 300 km/h. “Maar we moeten meer bieden dan alleen kracht. Ook moet de auto goed klinken en rijden. Willen we het leven van de concurrentie zuur maken dan moet het totaalpakket kloppen. Daarbij moet efficiëntie een evenzo belangrijke pijler zijn, net als een zo laag mogelijk wagengewicht.” Jung bevestigt vervolgens alvast dat de nieuwe AMG een tweezitter zal worden.

Jaguar
Naast Porsche is ook Jaguar een van de mikpunten, en wel de onlangs gepresenteerde C-X16. Jung was erg onder de indruk van die auto, alleen denkt hij dat Jaguar’s richtprijs van € 60.000,- wel erg ambitieus is. “Om winstgevend te zijn zou AMG’s nieuwe sportwagen minstens een vanafprijs van € 80.000,- moeten hebben. Zeker een coupé, met een roadster als reserve.”

Gerelateerde artikelen

Mercedes-Benz S-klasse verder verfijnd

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes-AMG C 63-modellen bijgepunt

Autonieuws
> Artikel lezen

Zo wil Mercedes al meer AMG's verkopen

Autonieuws
Zo verkoopt Mercedes-Benz nu AMG's
> Artikel lezen

Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG

Autonieuws
Nieuwe Mercedes G-klasse nu ook als G 63 AMG
> Artikel lezen

Mercedes-AMG GT4 geeft nu al teken van leven

Spyshots
> Artikel lezen

Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate

Autonieuws
Record-station: Mercedes-AMG E 63 4MATIC+ Estate
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.