Autonieuws

Citigo is Skoda’s eigen Up!

De komende periode gaan we overspoeld worden met Up!’s, maar niet alleen uit Duitsland. Ook Spanje en Tsjechië brengen hun eigen versie uit. Skoda heeft hem al gepresenteerd en hij heet Citigo.

De productie van de Skoda Citigo gaat over enkele weken van start om begin van de zomer van 2012 uitgeleverd worden. Enkele maanden later dan de Volkswagen Up! Met zijn bloedbroeder nog vers in het geheugen is het recept van de Citogo bekend. Ook de Skoda is straks verkrijgbaar als 3- en 5-deurs met louter een 1.0 liter motor in het motorcompartiment. Wel zijn er twee verschillende smaken; men kan kiezen voor 60 of 75 pk.

Schoner dan Up!
Voor de lichtste driecilinder geeft Skoda een verbruik van 4,2 l/100 op bij een CO2-uitstoot van 105 g/km. De iets sterkere versie doet gemiddeld 4,3 l/100 km en 108 g/km en daarmee komen beide motoriseringen in aanmerking voor 14% bijtelling. Particulieren hoeven geen motorrijtuigenbelasting af te dragen. Standaard wordt een handbak meegeleverd en een vijftraps automaat is optioneel. In een later stadium volgen dan nog de Greentec-versies met respectievelijk 97 en 99 g/km. En er komt een Citigo die tevens op aardgas kan rijden. Die is met 79 g/km het schoonst.

Eigen gezicht
Met een lengte van 3,56 meter is de Citigo enkele centimeters langer dan de Up! maar dat zal geen gevolgen hebben gehad voor de binnenruimte. Ook de Skoda heeft een wielbasis van 2,42 meter en een bagageruimte van maximaal 951 liter. De extra lengte is het resultaat van het eigen gezicht dat Skoda de Citigo heeft meegegeven. Het front, maar ook de achterzijde, is wezenlijk anders dan dat van de Up! met andere bumpers en lichtunits en voorop de nieuwste Skoda-grille.

Aankleding
Binnenin zijn de overeenkomsten groter, al heeft Skoda zo hun eigen programma wat betreft aankleding. Er zullen vier uitrustingniveaus zijn, te weten Easy, Active, Ambition en Elegance. Exacte details van deze uitvoering volgen nog. Wel laat Skoda alvast weten dat de voorstoelen geïntegreerde hoofdsteunen hebben. In de 3-deurs versie helpt Easy Entry op de passagiersstoel met de instap naar achteren, en de hogere uitrustingsniveaus beschikken over een two-tone kleurig dashboard. City Safe Drive is er om de Citogo veiliger te maken. Dit systeem tast de omgeving bij snelheden onder de 30 km/h voor de auto af om botsgevaar af te wenden of te verminderen.

Onder de acht mille
De prijzen van de Skoda Citigo zullen bij het naderen van de marktlancering worden bekend gemaakt. De vanafprijs van de Volkswagen Up! bedraagt € 8.390,- en Skoda zou Skoda niet zijn als het daar iets onder zou gaan zitten. De vanafprijs ligt net onder de acht mille, denken wij.

De nieuwe ŠKODA Citigo. Een complete auto voor een kleine prijs. Bekijk hier het actiemodel met extra voordeel.

Gerelateerde artikelen

Skoda-stagiairs hebben dakloze CitiJet af

Autonieuws
Skoda-stagiairs hebben CitiJet af
> Artikel lezen

Personaliseer je Skoda met dashboardstickers

Autonieuws
> Artikel lezen

Alweer een facelift voor Skoda Citigo

Autonieuws
> Artikel lezen

Skoda-studentenproject leidt naar trendy buggy

Autonieuws
Skoda-studentenproject leidt naar trendy buggy
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.