Autonieuws

Volkswagen Phaeton

VW kiest voor Up! op IAA en niet nieuwe Phaeton

Momenteel is de 64ste IAA honderdduizenden autofanaten aan het verwerken. Daarvan kan Volkswagen rekenen op duizenden standbezoekers die onder andere komen voor de Up!. Maar het had ook zomaar kunnen zijn dat de nieuwe Phaeton die plek had ingevuld. Het concept daarvan is klaar.

VW kiest voor Up! op IAA en niet nieuwe Phaeton

China heeft de sinds 2002 gebouwde Volkswagen Phaeton een tweede leven gegeven. In het steeds rijkere Azië staan ze over het algemeen nog volkomen blanco in de (Europese) automobielhistorie en kunnen ze zich klaarblijkelijk wel vinden in de samensmelting van een topklasse limousine met een te groot uitgevallen VW-embleem. In de doorgewinterde autokopende landen hebben ze die klik nooit gevoeld en liet men de uitgestrekte Volkswagen massaal links liggen. Ferdinant Piech’s geesteskindje als meesterwerk kreeg niet de eer die hem toekomt.

David vs. Goliath
Maar Volkswagen geeft niet op liet het eerder weten. “Binnen drie jaar gaan we de nieuwe generatie tonen”, aldus een woordvoerder van het merk begin dit jaar. Betreffende wist toen eigenlijk al dat de voorbereidingen daarvoor in Wolfsburg waren getroffen. Sterker nog, Volkswagen legde mogelijk op dat moment de laatste hand op de conceptversie van de toekomstige Phaeton. Op deIAA in Frankfurt, die momenteel gaande is, zou de auto getoond worden. Het topmanagement trok die beslissing echter op het laatste moment in omdat de preview wellicht te veel aandacht van het legertje Up!´s zou afleiden. Dat wilde men uiteraard niet. Grappig: opnieuw krijgt de Phaeton een liturgisch geschiedenisverhaal om de oren.

Krimpen
Dat er een nieuwe Phaeton komt, is in ieder geval zeker. Het studiemodel zal worden verschoven naar een later, niet prijsgegeven introductiemoment (Los Angeles, medio november?) en daarna kunnen we ons op gaan maken voor het productiemodel. Rond 2015 verwacht Volkswagen deze klaar te hebben en insiders dicht bij het project melden dat de nieuwe Phaeton iets aan lengte gaat verliezen om wat meer uit de schaduw van de Audi A8 te komen. Bovendien is de kloof met de Passat zodoende ook makkelijker te overbruggen.

Hatchback
Mogelijkerwijs zou Volkswagen zelfs voor een andere carrosserievariant dan een klassieke sedan kunnen kiezen. De Concept D, de voorbode van de huidige Phaeton, was immers een hatchback. Vooralsnog zijn het in feite speculaties, want Volkswagen houdt de kaken omtrent de Phaeton 2.0 stijf op elkaar. Misschien maar verstandig ook; het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat hoge bomen in Wolfsburg veel wind vangen.

Bron: Car Magazine

Redactie
Door Redactie
VW kiest voor Up! op IAA en niet nieuwe Phaeton

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken

Merk- & modeldossiers