Autonieuws

Volvo Concept You is toekomstvisie van de Zweden

Volvo werkt haar toekomstvisie almaar verder uit. Deze You is de opvolger van de Universe Concept Car die eerder dit jaar in Shanghai in première ging. De meest opvallende stijlwijziging is de koetswerkvorm. De You heeft nog steeds riante afmetingen, maar ditmaal loopt de daklijn door tot aan de achterlichten. Zoals bij de Audi A7, zeg maar.

De You is uitgevoerd in een lichtblauwe lak met een vloeibaar metaaleffect. Het dynamische silhouet van de auto wordt bovendien benadrukt door de grote 21 inch lichtmetalen velgen en de grille oogt klassieker dan bij de Universe. Voor het design stonden de werken van het wereldberoemde Deense designhuis Georg Jensen model. Net als voor de koplampen en de talrijke details overigens.

Chique materialen
In het interieur koos Volvo voor klassieke vormen en chique materialen. Velours, leder en zelfs stoffen die doorgaans worden gebruikt voor de betere maatpakken. Maar op het vlak van technologie slaat het bedrijf een meer radicale weg in. De Concept You maakt hoofdzakelijk gebruik van touchpads voor de bediening. Op die manier kan het aantal knoppen aanzienlijk verminderd worden. Een head-up-display projecteert informatie op de voorruit en zowel in de middenconsole als tussen de individuele achterstoelen zit een touchscreen. Het interieur is onderverdeeld in twee zones. Vooraan is alles op de bestuurder gericht en daar overheersen donkere tinten. Achterin is de sfeer ontspannen en is de aankleding licht.

Modulaire bodemplaat
Onderhuids is de You behoorlijk revolutionair. De studie staat op een nieuwe, modulaire bodemplaat. Die zou zo flexibel zijn dat Volvo in theorie al z’n modellen op deze architectuur kan baseren. Dat zou ook meteen als gevolg hebben dat alle verschillende producten probleemloos door elkaar op dezelfde montageband gebouwd kunnen worden.

Viercilinders
In de toekomst krijgt geen enkele Volvo nog meer dan vier cilinders, zo is inmiddels aangekondigd. De centrale die in de You ligt vormt de basis voor de volgende motorevolutie van het Zweedse merk en meet 2.0 liter inhoud. Volvo wil de ingenieurs pushen om daar het maximale vermogen uit te halen en zoveel mogelijk te standaardiseren. Dat leidt uiteraard tot meer efficiëntie, iets dat voor Volvo als relatief kleine fabrikant essentieel is. 

KERS
In de You wordt de viercilinder motor gecombineerd met een achttrapsautomaat en een KERS-systeem dat kinetische energie recupereert. De combinatie voldoet nu al aan de uitstootnormen die in 2017 van kracht worden. De You weegt behoorlijk minder dan een auto met die afmetingen nu op de weegschaal zet. De besparing bedraagt meer dan 150 kg zegt Volvo. Om dat te realiseren maakten de Zweden veelvuldig gebruik van staal met een hoge treksterkte en worden de portieren, de hele voorste structuur en delen van het chassis uit aluminium vervaardigd.

Gerelateerde artikelen

Schrik! Lara Croft rijdt Volvo voortaan

Autonieuws
> Artikel lezen

Officieel: Polestar 1 ís productierijpe Volvo Coupé Concept

Autonieuws
> Artikel lezen

Alles wat je wilt weten over de nieuwe Volvo V60

Autonieuws
> Artikel lezen

Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar

Autonieuws
Volvo XC40 uitgeroepen tot Europees Auto van het jaar
> Artikel lezen

Volvo XC60 is World Car of the Year 2018

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Volvo S60 duikt poedelnaakt op

Autonieuws
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.