Autonieuws

Mercedes F125 kijkt al feestvierend vooruit

Mercedes-Benz proost nog maar eens op hun 125ste verjaardag. Dat doet ze met de F125, een studie met vleugeldeuren als een link naar het verleden en een brandstofcel (waterstof) in de aandrijflijn als kijkdoos naar de toekomst.

Geen automerk put uit zo’n historie – het is immers de oudste autofabrikant ter wereld – als Mercedes-Benz en heeft tegelijkertijd zoveel kennis over wat komen gaat. Met de F125 wil Mercedes dat nogmaals bewijzen. De wulps gelijnde studie is zowel een knipoog naar het verleden met stijlkenmerken van vroegere Mercedessen als een verre vooruitblik naar de toekomst van het merk.

2025
De Mercedes-Benz F125 Concept is een auto van overmorgen. Daarmee wil het merk zeggen dat het met de gevleugelde studie niet slechts een handvol jaren vooruitblikt, maar een brug slaat naar het jaar 2025 en verder. Dit komt vooral tot uiting in de techniek. Op het visuele vlak is de F125 juist een mengelmoes van het oude en het nieuwe Mercedes over enkele jaren. Zo herkennen we designelementen van bijvoorbeeld de F800 waarvan toen werd gezegd dat het de volgende generatie CLS zou kunnen zijn. Wat ook zo was, zo weten we nu.

Waterstof
Terwijl sommige autofabrikanten de indruk wekken de hoop in de brandstofcel te hebben verloren, versterkt Mercedes met de F125 juist hun geloof in waterstof als brandstof voor de toekomst. De waterstoftank is in de vloer van de auto geïntegreerd en heeft een capaciteit voor 7,5 kg aan waterstof. Door continu onder een druk van 700 bar te staan is de tank aanzienlijk kleiner dan de waterstoftanks van vandaag. Ze zijn zodoende ook makkelijker in het ontwerp van de auto te integreren.

Futuristische aandrijving
Verder beschikt de F125 over een geavanceerd lithium-ion accupakket met een vermogen van 10 kWh die achter de achterzittingen is geïnstalleerd. In combinatie met de brandstofcel geven ze de F125 een actieradius van 1.000 km, waarvan maximaal 50 km geheel elektrisch gereden kan worden. De emissie is hoe dan ook nihil, want een klassieke verbrandingsmotor is er immers niet. De vier elektromotoren voor de aandrijving hebben een gezamenlijk vermogen van 231 pk en kunnen de F125 een topsnelheid van 220 km/h geven. Omdat er tijdens de bouw veelvuldig gebruik is gemaakt van met koolstofvezel versterkt plastic – nog een techniek van de toekomst – is de F125 bovengemiddeld licht en is de spurt naar ‘100’ in slechts 4,9 seconden voltooid.

Gerelateerde artikelen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?
> Artikel lezen

Ook Daimler komt met elektrische trucks

Autonieuws
> Artikel lezen

Mansory-saus voor Mercedes-AMG C 63 Coupé

Tuning & styling
> Artikel lezen

Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV

Spyshots
Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV
> Artikel lezen

Eerste indruk van interieur nieuwe Mercedes GLE

Autonieuws
> Artikel lezen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.