Autonieuws

Opel onthult RAK e: concept met toekomstperspectief

Een kleine tweezits vierwieler met elektrische aandrijving, dat is kort door de bocht de Opel RAK e. En ondanks dat het concept nog echt toekomst lijkt denkt men daar bij Opel anders over. Deze RAK e zou op termijn zomaar eens in het straatbeeld kunnen verschijnen.

De RAK e werd al eerder als ‘One Euro Car’ aangekondigd. Die naam dankt het model aan het feit dat je slechts 1 euro nodig hebt om voor 100 km stroom te hebben. Inderdaad stroom. Opel kiest uiteraard voor elektrische aandrijving waarmee een topsnelheid van 120 km/h haalbaar is. Qua gewicht claimt Opel dat de auto met 380 kg slechts een derde weegt van een gemiddelde auto van dit formaat. Gezien dat lage gewicht is een 10,5 kW sterke elektromotor voldoende voor de aandrijving. Wie op jaarbasis 10.000 km met de auto aflegt verbruikt volgens Opel zo´n 525 kWh. Om dat zo milieuvriendelijk, maar ook kostenefficiënt aan te trekken suggereert Opel de keuze voor zonnepanelen. Vijf vierkante meter op bijvoorbeeld het dak van je woning is voldoende om de RAK e een jaar lang ´gratis´ van stroom te voorzien.

De drie meter lange en 1,19 m hoge RAK e is volgens Opel een sportieveling. De wielen zijn op de hoeken geplaatst en dankzij het lage gewicht zijn ideale verhoudingen gerealiseerd. Toch spreken de prestaties niet tot de verbeelding: 0-100 km/h verloopt in 13 seconden en de topsnelheid is op 120 km/h gelimiteerd.

Urban Concept & Nils
De tweezitter die pronkt op de stand van Opel op de IAA gaat rechtstreeks de concurrentie aan met de Urban Concept van Audi en de Nils van Volkswagen. Ook die twee werden in Frankfurt voor het eerst aan de wereld gepresenteerd. Het lijkt er daarmee op dat dit soort auto’s in de toekomst een prominente rol kunnen gaan spelen. Opel geeft aan dat het compacte formaat en het zeer zuinige karakter vooral ook jongeren aan moet spreken. Er wordt zelfs nagedacht over een versie die begrensd is tot 45 km/h om zodoende al vanaf 16 jaar in te kunnen stappen.

Gerelateerde artikelen

Opel Corsa GSi terug van weggeweest

Autonieuws
> Artikel lezen

Nu al Frans bloed voor gefacelifte Opel Astra?

Spyshots
> Artikel lezen

Nog geen plannen met Pasen? Ga naar de haaien bij Opel

Autonieuws
> Artikel lezen

Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019

Spyshots
Nieuwe Opel Mokka X onderweg naar 2019
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.