Autonieuws

Audi A2 Concept

Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3

De Audi A2 komt terug. Met de A2 Concept gunt Audi ons een blik op de ideeën die het heeft om een nieuwe A2 op de markt te brengen. Hij oogt verrassend productierijp en reken er gerust op dat hij binnen een paar jaar ook daadwerkelijk bij de dealers zal staan.

Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Nu we de eerste schetsen en details - die vorige week vrijgegeven werden - hebben verteerd is de tijd nu rijp voor meer beelden en details van de Audi A2 Concept. De auto debuteert op de IAA Frankfurt en  is een studiemodel voor een compacte stadswagen. Verrassend genoeg presenteert Audi de A2 tegelijk met BMW´s i3. Niet geheel toevallig, want beide auto´s delen vele kenmerken.

Lichtgewicht
Om te beginnen kiest Audi ook voor een lichtgewicht constructie waarbij aluminium en CFRP zijn gecombineerd. Dat betekent niet dat deze A2 even licht is als z’n voorganger, maar met 1.150 kg is hij best slank. Vooral omdat voor de aandrijving gebruik wordt gemaakt van een elektromotor en de batterij die voor 200 km actieradius moet zorgen natuurlijk heel wat kilo’s opslokt.

Herkenbaar
Het 3,80 m lange, 1,69 m brede en 1,49 m hoge koetswerk doet qua proporties en stijl denken aan de i3. Of eigenlijk gewoon aan de A2 van weleer. Redelijk uniek is het glazen dak waarvan de bestuurder zelf kan kiezen of het doorzichtig of ondoorzichtig is. Gewoon met een druk op de knop. Over de volledige lengte van de auto zorgt een lichtbalk voor wat extra aandacht. Audi gebruikt die om het profiel wat dynamisme te verlenen. Bijzonder aan de verlichting is dat deze voor richtingaanwijzer kan spelen of de intensiteit van het remmen aangeven bijvoorbeeld.

Openklapbare grille
Het bovenste gedeelte van de single-frame grille kan openklappen. Duidelijk een verwijzing naar de originele A2. Erachter zitten ook nu weer vuldoppen voor de verschillende vloeistoffen, samen met het stopcontact. Dat gebruik je om de 31 kWh sterke lithium-ion batterij in de sandwichconstructie onder het passagierscompartiment bij te laden. Als je ergens een 400V stopcontact zou vinden, duurt het maar anderhalf uur om de lading te maximaliseren. Een normaal stopcontact neemt 4 uur in beslag. De eenheid levert 116 pk en 270 Nm, maar alleen voor korte periodes. De permanent leverbare trekkracht is maar 160 Nm. De A2 haalt niettemin 100km/u in 9,3 tellen en is tot een top van 150 km/h in staat.

Drive by wire
Alle functies worden ‘by wire’ bediend. Dat betekent dat de pedalen geen rechtstreekse link meer hebben met de systemen die ze besturen. Alles gaat eerst door een computer. Dat betekent wel dat het design van de bedieningselementen zeer slank gehouden kon worden. En dat past perfect bij het zeer minimalistisch uitgevoerde interieurontwerp. Dat profiteert ook van een compleet vlakke vloer.
Rechts van het stuur zit een aanraakgevoelige selectie ’pad’ voor de bediening van de transmissie, geflankeerd door een groter exemplaar dat onder meer de multimedia-functies en de klimaatregeling controleert. En er is een standaard dockingstation voor je iPhone. Er zijn vier individuele zitplaatsen en daartussen is een middenconsole gepositioneerd. Daarin is opbergruimte, maar je kan ook diverse prullaria kwijt in bergvakken onder de zitkussens van de zetels.
Redactie
Door Redactie
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3
Audi A2 Concept gaat duel aan met BMW i3

Mis geen belangrijk autonieuws meer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wij zorgen ervoor dat je altijd weet wat er speelt. Zo mis je geen belangrijk autonieuws meer.

Zoeken

Merk- & modeldossiers