Autonieuws

De nieuwe Audi S8: gedistingeerde sportlimousine

Ook de nieuwe Audi S8 is van het moderne V8-blok voorzien. Maar in de S8 steekt die een behoorlijk tandje bij in vergelijking met de S6 en S7. Hier braakt het blok 520 pk en 650 Nm uit. De topsnelheid is natuurlijk ook elektronisch afgeregeld op 250 km/h, maar de sprinttijd van 0-100 km/h in 4,2 tellen slaat een kloof met de andere drie in Frankfurt debuterende S-modellen.

In vergelijking met de 5.2 liter V10, een atmosferische krachtbron, levert deze nieuwe centrale 70 pk meer. Het verbruik daalde echter van gemiddeld 13,2 naar 10,2 l/100 km. De S8 heeft – uiteraard – ook quattro-aandrijving, maar de automaat is anders dan bij de S6 (Avant) en S7 Sportback. Hier een tiptronic en dus geen S-tronic, ofwel een exemplaar met conventionele koppelomvormer en niet met dubbele koppeling. Ter ‘compensatie’ is die wel voorzien van een extra versnelling. Het zijn er nu acht in totaal. Het elektronisch gestuurde differentieel, waar je op de S6 en S7 voor moet bijbetalen, die in de bochten meer vermogen naar het buitenste achterwiel stuurt is op de S8 standaard.

Enorme remmen
Dat de S8 het op alle vlakken een trapje hogerop zoekt zie je ook aan de wielen. Die zijn standaard minstens 20 inch groot en zelfs 21 inch als je dat wenst. Ze moeten ook wel ruim bemeten zijn want er moeten remschijven met een diameter van liefst 40 cm in passen. Carbon-keramische exemplaren zijn een optie. Ook bij de nog onbkende prijs inbegrepen is luchtvering met variabele demping waarmee de carrosseriehoogte naar wens in te stellen. Dynamic Steering met snelheidsafhankelijke bekrachtiging moet onder alle omstandigheden voor het juiste stuurgevoel zorgen en met Audi drive select werken alle aandrijf- en onderstelsystemen samen op de manier die bestuurder kiest.

Stijlvol sportief
De S8 is uiterlijk natuurlijk van de A8 te onderscheiden, maar bescheidenheid speelt hier een belangrijkere rol dan bij de S6 en S7. Naast het gigantische lichtmetaal is de S8 te herkennen aan de specifieke grille (platinagrijs met dubbele chroomlijsten), de luchtinlaten opzij en diverse aluminium accenten. In de achterbumper is een subtiele diffuser geïntegreerd waarin twee dubbele uitlaten opgenomen.

Bomvol
Zoals je van een absoluut topmodel mag verwachten is de Audi S8 afgeladen met zowel sportieve als luxe elementen. Het interieur valt op door de hoge kwaliteit in materialen als in afwerking. Speciaal voor dit model heeft Audi comfort-sportstoelen ontwikkeld. Deze stoelen hebben uitgebreide verstelmogelijkheden. Andere typische Audi S8-kenmerken zijn de verlichte instaplijsten, het multifunctionele sportstuur (met schakelpaddles) en aluminium pedalen. Ook het geavanceerde MMI navigatie plus-systeem met Bluetooth en internetverbinding is standaard. Voor het audiosysteem van Bang & Olufsen vraagt Audi wel een meerprijs.

De Audi S8 Sportback wordt in mei 2012 op de Nederlandse markt verwacht.

Gerelateerde artikelen

Stevige 120 pk erbij voor Audi S8 van Abt Sportline

Tuning & styling
Abt trakteert vernieuwde Audi S8 op extra pk's
> Artikel lezen

MTM S8 Talladega loopt bij 325 km/h in de begrenzer

Tuning & styling
Overtreffende trap: MTM S8 Talladega
> Artikel lezen

MTM pompt Audi S8 op tot 650 pk

Tuning & styling
MTM pompt Audi S8 op tot 650 pk
> Artikel lezen

Slimme verlichting voor vernieuwde Audi A8

Autonieuws
Slimme verlichting voor vernieuwde Audi A8
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.