Autonieuws

Gereden: Range Rover Evoque

Vandaag was het eindelijk zover. Een jaar nadat Land Rover de Evoque officieel presenteerde en zelfs drie jaar na de onthulling van de bijna identieke LRX Concept konden we achter het stuur van de Evoque kruipen. Een eerste indruk van hoe dat ons beviel.

Met hoge verwachtingen landden we afgelopen morgen op de RAF-basis op het schiereiland Anglesey. Anglesey, dat enkel door twee bruggen verbonden is met het vaste land van Wales, biedt een afwisselend landschap waarbij rotspartijen, glooiende weilanden en een prachtige ruige kustlijn het beeld domineren. Een omgeving die door Land Rover optimaal is benut voor prachtige gevarieerde testroutes waarbij een paar uitstapjes over ongebaande paden niet onverlet werd gelaten.

Links rijden
Toch wel wat onwennig ving het eerste deel van de route aan. We zijn in Groot-Brittannië dus links rijden met een rechtsgestuurde auto. En dat vergt toch altijd wat extra concentratie en vooral gewenning. Meteen valt dan ook op dat de Evoque duidelijk een maatje kleiner is dan een Range Rover Sport. Want ondanks de vaak smalle wegen met hoge stenen muurtjes hebben we relatief weinig moeite de breedte van de auto in te schatten en een goede positie op de weg te vinden. Niet in de laatste plaats dragen ook de prettige besturing en hoge zit bij aan het goede gevoel dat al snel wordt opgewekt. Eenmaal echt gewend blijkt de Evoque duidelijk een heel andere auto dan de beide andere Range Rover’s die toch vooral groter en zwaarder zijn en ook duidelijk zo aanvoelen. De Evoque niet. Die kan zich absoluut meten met de Audi Q5 en BMW X3.

SD4-dieselmotor
Onze testauto voor vandaag was een Firenze Red metallic vijfdeurs Evoque voorzien van het sportief getinte Dynamic-pakket. Een aandachtstrekker van jewelste waarbij het krachtige design van de Evoque extra wordt geaccentueerd. Onder de kap de 2.2 SD4-dieselmotor met 190 pk, een blok dat we kennen uit de Freelander, maar dan doorontwikkeld voor deze Evoque. De motor valt op door zijn soepele loop en krachtige karakter, maar bovendien door zijn rauwe geluid. En dat is louter als compliment bedoeld. Het blok klinkt zwaarder dan die is en kan daardoor met recht de letters Range Rover op de motorkap dragen. Snel is ´ie ook. De 1.750 kg zware Evoque weet hij ermee in 8,5 seconden naar 100 km/h te doen accelereren. Een prima opgave die in de praktijk minstens zo snel aanvoelt. De automaat wisselt daarbij altijd doeltreffend en alert van verzet en doet bijna onmerkbaar zijn werk.

Offroad
Dankzij de afwisselende landschappen stuurde Land Rover ons meerdere malen de gebaande paden af om ook de offroad-capaciteiten van de Evoque te kunnen beproeven. Dankzij een beetje regen de afgelopen dagen wisten we de Evoquemet modder besmeurd aan het einde van de dag in te leveren. Hoe hij het in het terrein deed? En wat voor imperfecties we ook hebben kunnen ontdekken? Lees eind deze week alles over de Evoque én de Evoque Coupé in onze volledige rij-impressie!

Nog meer Evogue
Nieuwsgierig geworden naar de Range Rover Evoque, maar geen geduld om te wachten op de volledige rijimpressie naar aanleiding van deze persintroductie? We hebben al eens eerder diep in de Evoque mogen duiken. Hier lees je wat we toentertijd zoal zijn tegengekomen.

Gerelateerde artikelen

Vernieuwde Range Rover Evoque met 20% geprijsd

Autonieuws
Range Rover Evoque met 20% geprijsd
> Artikel lezen

Nieuwe Range Rover Evoque meer van hetzelfde

Spyshots
Nieuwe Range Rover Evoque meer van hetzelfde
> Artikel lezen

Zegt de ene Evoque tegen de andere…

Autonieuws
> Artikel lezen

Land Rover toont lef met Range Rover Evoque Convertible

Autonieuws
> Artikel lezen

Ontwerpers storten zich vol op Land Rover Evoque

Autonieuws
Ontwerpers storten zich vol op Land Rover Evoque
> Artikel lezen

Land Rover stoomt 2de generatie Range Rover Evoque klaar

Spyshots
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.