Autonieuws

Mercedes opent geavanceerde klimaattunnels

Mercedes´ ontwikkelingsafdeling in Sindelfingen heeft twee nieuwe state-of-the-art windtunnels in gebruik genomen. In de tunnels kunnen temperaturen van min 40 tot plus 60 graden worden bereikt waarbij tropische regenbuien, heftige sneeuwstormen en woestijnhitte gesimuleerd kan worden.

In de eerste fase van de ontwikkeling worden auto´s geheel met de computer ontworpen en ontwikkeld. Zelfs crash tests, aerodynamica en het onderstel worden via geavanceerde computerprogramma´s gesimuleerd. Nog ver voordat het eerste prototype gebouwd wordt kan een autofabrikant hiermee enorm veel tijdrovend handwerk besparen. Om het gat tussen dit ontwikkelingsstadium en de daadwerkelijke wegtesten te dichten heeft Mercedes de afgelopen twee jaar een geavanceerd klimaatcentrum laten bouwen. Volgens de fabrikant is het daarmee mogelijk om pas in een veel later ontwikkelingsstadium ook daadwerkelijk met de auto de hele wereld over te trekken. Het bespaart een gigantisch logistiek proces, maar verbeterd ook de ontwikkeling en verkort de ontwikkelingstijd.

Min 40 tot plus 60 graden
In het gebouw, dat 70 bij 60 meter groot is en 18 meter hoog, heeft Mercedes twee windtunnels gebouwd. De eerste is een ´cold tunnel´ waarbij temperaturen van minus 40 tot plus 40 graden kan worden bereikt. In de tweede tunnel kan extreme hitte tot wel 60 graden bereikt worden. Bovendien is elke tunnel uitgerust met een rollerbank waarop snelheden tot 265 km/h kunnen worden behaald. Een groot verschil met de tunnel die Mercedes voorheen gebruikte: daarin was een bereik van 20 graden onder nul tot 40 graden boven nul en een snelheid van 100 km/h mogelijk.

Tropische stormen
Met de nieuwe windtunnel kunnen de ingenieurs van Mercedes op elk gewenst moment het weerstype naar wens creëren. Een tropische regenbui waarbij wel 80 liter per vierkante meter per uur valt, droge woestijnlucht, een sneeuwstorm met windsnelheden tot 200 km/h en zelfs opstuivende sneeuw van een voorbij rijdende vrachtauto. De ingenieurs beschikken met een druk op de knop over het weer dat ze wensen. Daarmee is de windtunnel een zeer stabiele factor die zelfs in de ijskoude winters in Noord-Zweden en de snikhete zomers in de Death Valley niet continue beschikbaar is.

Testwerk
Mercedes geeft aan dat de windtunnels niet als vervanging gelden voor het echte testwerk, maar men kan wel beter voorbereid op pad gaan. Als voorbeeld nemen ze het hitteschild voor de motor. Normaal gesproken testen ze hier 20 stuks van in de praktijk. Dankzij de nieuwe tunnels kunnen ze dit in hun eigen testfaciliteiten als minimaliseren tot 2 á 3 stuks waarmee ze de weg op gaan.

Brandende zon
Naast het simuleren van regen, sneeuw, ijs en extreme warmte kan ook gloeiend heet asfalt (tot 70
graden) worden nagebootst en zijn de rollerbanken dusdanig flexibel dat er kan worden gesimuleerd dat men een berg op of afrijdt of over slechte wegen. Dankzij een snelheid tot 265 km/h kunnen zelfs de meest veeleisende AMG´s op de pijnbank. En de zon? Die maken ze bij Mercedes dankzij 32 lampen die zo kunnen draaien dat het natuurlijk verloop van zonsopgang tot zonsondergang probleemloos kan worden nagebootst.

Gerelateerde artikelen

Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen

Spyshots
Mercedes EQ C prototype wil graag opvallen
> Artikel lezen

Ook Daimler komt met elektrische trucks

Autonieuws
> Artikel lezen

Eerste indruk van interieur nieuwe Mercedes GLE

Autonieuws
> Artikel lezen

Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV

Spyshots
Volgende Mercedes B-klasse toch weer een MPV
> Artikel lezen

Mansory-saus voor Mercedes-AMG C 63 Coupé

Tuning & styling
> Artikel lezen

Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?

Spyshots
Wat is Mercedes van plan met de nieuwe S-klasse?
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.