De nieuwe Toyota Yaris in detail (incl. prijzen)

Toyota teaste ons al met de nieuwe Yaris en maakt nu alle details bekend. De derde generatie Toyota Yaris is groter, lichter, veiliger en zuiniger. Volgens Toyota is de Yaris bovendien dynamischer, krachtiger en biedt het model een hoger kwaliteitsgevoel.

Dat de nieuwe Toyota Yaris qua design een enorm verschil maakt ten opzichte van zijn voorganger is in één oogopslag duidelijk. Veel scherpe lijnen en bij de eerste aanblik een hoogwaardiger gevoel kenmerken het design. Dat gevoel wordt in het interieur verder versterkt. Toyota claimt meer zachte materialen te hebben gebruikt, maar maakt vooral op het gebied van uitrusting een stap voorwaarts. Zo is de Yaris voortaan leverbaar met het Toyota Touch multimediasysteem voorzien van een 6,1 inch groot touchscreen, Bluetooth, een iPod-aansluiting en zelfs een achteruitrijcamera. Het systeem is standaard vanaf de Aspiration – meer daarover verderop – en wie € 595,- bijbetaald kan het systeem uitbreiden met een navigatiesysteem (Toyota Touch & Go).

Gegroeid
Qua afmetingen heeft de Yaris een behoorlijke groeispurt gemaakt. Het model groeide met 10 cm naar 3,89 m lengte en de wielbasis nam toe tot 2,51 m (+ 5 cm). Die extra ruimte komt geheel ten goede aan de interieurruimte waarbij vooral de achterpassagiers ervan profiteren. De bagageruimte werd bovendien 14,5 cm langer. Niet geheel zonder trots laat Toyota weten dat ondanks deze groeispurt het model wel 20 kg lichter is geworden.

Motorengamma
Toyota levert de nieuwe Yaris met een viertal aandrijflijnen. Aan de basis van het gamma staat de 1.0 VVT-i benzine met een vermogen van 69 pk. De motor is dankzij z’n verbruik van 4,8 l/100 en CO2-uitstoot van 110 g/km schoon genoeg om in aanmerking te komen voor BPM- en wegenbelastingvrijstelling en bij zakelijk gebruik hoeft maar 14% te worden bijgeteld. De 1.3 VVT-i met 99 pk (5,4 l/100 km en 119 g/km) is de tweede en krachtigste benzinemotor. Desgewenst kan de motor worden gekoppeld aan een CVT-automaat waarbij het verbruik (5,0 l/100 km) en de CO2-uitstoot (114 g/km) in positieve zin worden beïnvloed. Indien gewenst kunnen met flippers aan het stuurwiel de 7 stappen van de CVT handmatig worden doorlopen. Tot de komst van de Yaris Full Hybrid in 2012 is de 1.4 D-4D-F diesel de laatste motorisering. Het blok ontwikkelt 90 pk en met een verbruik van 3,9 l/100 km is het de spaarzaamste Yaris.

Comfort
De prijslijst van de nieuwe Toyota Yaris start bij € 10.990,- voor de 1.0 VVT-i in Comfort-uitvoering. Ondanks dat het de basisuitvoering is beschikt het model over zaken als elektrische ramen en spiegels, verstelbare achterbankleuning, Follow Me Home verlichting, ABS met EBD, 7 airbags (waaronder een knieairbag) en bediening van de radio/CD-speler vanaf het stuurwiel. Naast de 1.0 VVT-i zijn ook de 1.3 VVT-i (vanaf € 13.260,-) en de 1.4 D-4D-F (vanaf € 16.990,-) leverbaar in deze basistrim.

Aspiration
Waarschijnlijk wordt de Aspiration de meest verkochte uitvoering van de Yaris. Die biedt bovenop de Comfort-uitvoering onder meer airco, Toyota Touch, verwarmbare buitenspiegels, een lederen stuurwiel en pookknop, een parkeerhulpcamera en cruise control met snelheidsbegrenzer (alleen op 1.3). Bovendien onderscheidt de Aspiration zich door de 15” wielen en schijfremmen rondom. De Aspiration is er met 1.0 VVT-i vanaf € 12.440,- en als 1.3 VVT-i vanaf € 15.240,-. De Aspiration-uitvoering is meteen ook de topuitvoering van de 1.4 D-4D-F en kost € 18.690,-.

Dynamic
De Yaris die visueel het meest opvalt, is de Dynamic uitvoering. De Dynamic staat op 16 inch lichtmetalen wielen, draagt een dakspoiler en krijgt standaard mistlampen voor. Ook keyless go, climate control, 8 speakers, een regen- en lichtsensor en een dimmende binnenspiegel behoren tot de standaard. De Dynamic is enkel leverbaar met de 1.3 VVT-i motor en kost € 17.680,- voor de handgeschakelde versie en € 18.680,- voor de versie met CVT.

Executive
Luxer dan de Yaris Executive is niet mogelijk. Het is de luxe tegenhanger van de Dynamic. In deze uitvoering is vrijwel elke optie standaard. Denk aan half lederen bekleding, climate control, Toyota Touch & Go (navigatie), 8 premium speakers, keyless go, elektrische ramen achter, mistlampen voor, een panoramisch dak, privacy glass, regensensor, schemersensor, automatisch dimmende binnenspiegel en 15 inch lichtmetalen velgen. De Executive is enkel leverbaar in 5-deurs uitvoering en kost minimaal € 19.240,- in combinatie met de 1.3 VVT-i.

Full Hybrid
De nieuwe Toyota Yaris staat vanaf oktober bij de dealers, maar is vanaf heden al te bestellen. De Yaris Full Hybrid komt zoals gezegd in het voorjaar van 2012 op de markt.Het model is leverbaar als 3- en 5-deurs, waarbij de vijfdeurs in de meest gevallen tussen de 400 en 500 euro duurder is.
Tip
Goed verzekerd de weg op
Goed verzekerd de weg op

Kies de dekking die bij jouw (elektrische) auto past met de Interpolis Autoverzekering. Standaard € 0,- eigen risico en vrije reparatiekeuze.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties