Autonieuws

Eerste rij-indruk Audi Q3 en Q3 RS

Het Zwitserse Zürich vormde voor ons het decor voor de eerste kennismaking met de Audi Q3. Twee dagen lang hebben we de jongste telg van de Q-familie uitgebreid kunnen beproeven. Een eerste rij-indruk.

Het zal niemand verbazen dat we overall ook over deze Audi weer uitermate tevreden zijn. De fabrikant uit Ingolstadt weet het keer op keer voor elkaar te krijgen een overtuigend product op de markt te zetten waarbij praktisch elk detail klopt. Voor ons wordt het bijna een jacht om nog wat negatiefs te vinden. Aan de andere kant, goed is goed. En dan mag het zeker ook gezegd worden. Bij deze dus.

Maatje kleiner
Als kleinste telg binnen de Q-familie is de Q3 niet alleen qua maatvoering een stapje kleiner dan de Q5, maar hij voelt ook kleiner aan. Dat weerhield Audi er echter niet van om de lijst met opties weer ellenlang te maken. De veelal afgeladen testauto’s waarmee wij reden zijn voorzien van alle moderne features die je maar bedenken kunt.

Drive Select
Maar hoe rijdt dat nou, vraag je je af. Als een echte Audi. Tenminste, als je de stand Dynamic van Audi Drive Select hebt geselecteerd. De besturing is direct, het onderstel geeft veel gevoel en de S-tronic versnellingsbak schakelt razendsnel door zijn verzetten. In de stand Comfort gaat de Q3 duidelijk op de comfortabele tour en wordt het gevoel in alle opzichten een stuk minder. Precies zoals het bedoeld is, maar het heeft niet onze voorkeur. Qua motoren hebben we alle beschikbare TDI´s en TFSI´s gereden waarbij de 170 pk sterke 2.0 TDI het meest tot de verbeelding blijft spreken. De motor heeft een heerlijk karakter waarbij onder alle omstandigheden een forse hoeveelheid koppel beschikbaar is. Hij voelt zelfs krachtiger aan dan de 211 pk sterke benzine!

Q3 RS
Als absolute verrassing konden we ook een rondje rijden met een prototype van de Q3 RS. Tenminste, zo noemen we het model voorlopig maar even. Bij Audi zijn ze er namelijk nog niet over uit of dit ook daadwerkelijk een RS gaat worden. Nou, wat ons betreft mag je die badge er zo opplakken. De 2.5 liter turbomotor uit de RS3 en TT-RS past perfect in de motorsteunen van de Q3 en geeft een heerlijke sound en enorme trekkracht. De versnellingsbak moet nog even wat beter afgesteld worden, maar het sportieve onderstel mag gewoon in takt blijven!

Benieuwd naar al onze ervaringen met de Audi Q3? Lees aanstaande maandag de volledig rij-impressie!

Gerelateerde artikelen

Nieuwe Audi Q3 geeft z'n design bloot

Spyshots
> Artikel lezen

Nieuwe Audi Q3 laat zich voor 't eerst zien

Spyshots
Nieuwe Audi Q3 laat zich voor 't eerst zien
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.