Autonieuws

Vernieuwde KTM X-Bow nog extremer

Vorig jaar lichtte KTM al een tipje van de sluier op over hun opgewaardeerde X-Bow en nu zijn daarvan alle details bekend gemaakt. Voortaan zijn er drie modellen verkrijgbaar: de Street, de Clubsport en de R. In de praktijk komt dit neer op: extreem, extremer, extreemst.

Met het officieel maken van de vernieuwde X-Bow licht KTM met name de X-Bow R uit. Logisch, want dit is verreweg de meest extreme uitvoering van de drie. De Street en de Clubsport profiteren evenwel van de naar eigen zeggen vele modificaties die KTM heeft verricht bij hun enige voertuig op vier wielen, maar dan in minder mate.

Aanpassingen
Omdat de KTM X-Bow fysiek gezien weinig om het lijf heeft zaten de verbeteringen om de auto nog extremer te maken in de marges. Bij de X-Bow R begon dat met het opvoeren van de 2.0 liter TFSI. De viercilinder turbomotor van Audi levert in de Street en Clubsport nog altijd 240 pk en 310 Nm, maar in de R schopt deze het tot liefst 300 pk en 440 Nm. Acceleraties verlopen daardoor nog sneller, al geeft KTM de beroemde sprint van 0-100 km/h niet op. Extra vermogen voor het topmodel is slechts het begin van de verbeteringen. Zo werd het motorblok dieper in het aluminium frame geplaatst voor een lager zwaartepunt, werd de gehele koolstofvezel monocoque grondig herzien en de torsiestijfheid van de auto verbeterd. KTM meldt dat deze aanpassingen vooral merkbaar zijn tijdens het nemen van (krappe) bochten. Die zijn voortaan nog sneller te overwinnen met als gevolg dat de G-krachten die de bestuurder te verduren kan krijgen tevens gestegen zijn. De KTM X-Bow R kan wel 1,5 G bereiken. Apart van een agressiever uiterlijk met meer carbon panelen is de X-Bow R ten opzichte van de overige uitvoeringen voorzien van stijvere veren vóór en achter en nieuwe dempers, zodat de auto de ideale circuitkandidaat is. De Street en de Clubsport voelen zich tevens thuis op de openbare weg.

Aangescherpte prijzen
Inmiddels zijn er 500 exemplaren van de KTM X-Bow verkocht. Om dat er nog meer te laten worden zijn de prijzen naar beneden aangepast. Nederlandse prijzen zijn nog niet bekend, de fabrieksprijs exclusief lokale belastingen al wel; die bedraagt € 58.795,- voor de X-Bow R.

Gerelateerde artikelen

Te gekke KTM X-Bow GT4 verder verbeterd

Autonieuws
> Artikel lezen

KTM X-Bow GT is onweerstaanbaar op deze foto's

Fotogalleries
KTM X-Bow GT
> Artikel lezen

KTM X-Bow GT door Wimmer is buitensporig

Tuning & styling
KTM X-Bow GT door Wimmer is buitensporig
> Artikel lezen

Audi’s 5-cilinderturbo voor KTM X-Bow

Autonieuws
Audi’s 5-cilinderturbo voor KTM X-Bow
> Artikel lezen

Meer Autowereld.com

Merk / model dossiers

Sluiten
Wij maken gebruik van cookies: lees hier hoe en wat.